Στην επικείμενη κατάθεση νομοθετικής πρότασης η οποία θα στοχεύει την καταπολέμηση της πρακτικής της χρήσης των εταιριών – κέλυφος για φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων κατά την συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι καθώς και ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών Άνζε Λογκάρ εκ μέρους της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η συζήτηση προγραμματίστηκε εκτάκτως στις αρχές της εβδομάδας, μετά τα τελευταία δημοσιεύματα που βασίζονται στα ευρήματα της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας «Pandora Papers», και στα οποία γίνονται αναφορές, μεταξύ άλλων, και στο ονόματα του Τσέχου Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις παρεμβάσεις τους ευρωβουλευτές κάλεσαν τις Κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν επιτέλους συγκεκριμένα βήματα και τις ευθύνες τους, καθώς οι τελευταίες αποκαλύψεις επαναλαμβάνουν πράγματα που έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν χωρίς όμως να φέρνουν ως αποτέλεσμα πράξεις εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων και των θεσμών. Ορισμένοι μάλιστα επεσήμαναν το παράδοξο ότι λίγο μετά τις αποκαλύψεις, μια από τις εμπλεκόμενες χώρες, οι Σεϋχέλλες, αφαιρέθηκε από τη «μαύρη λίστα» της ΕΕ που περιέχει τις μη συνεργάσιμες επικράτειες σε θέματα φορολογίας.
Στην παρέμβαση του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι επεσήμανε πως είναι χάρη σε έρευνες όπως τα Pandora Papers που η φοροδιαφυγή βρίσκεται στην κορυφή της ειδησεογραφίας και αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια με στόχο την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, η ΕΕ έχει ένα νομοθετικά πλαίσιο που περιέχει μερικά από τα πιο προχωρημένα πρότυπα διαφάνειας στον κόσμο, με τον κανονισμό για την ανταλλαγή πληροφοριών να επεκτείνεται συνεχώς σε νέους τομείς.
Ο λόγος για τον οποίο αν και έχουν γίνει τόσα βήματα υπάρχουν ακόμα αποκαλύψεις όπως αυτές των Pandora Papers σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, είναι πρώτον πως «κάποια από τα μέτρα δεν έχουν πλήρως εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη ώστε να έχουν αποτελέσματα» και δεύτερον πως αυτοί που αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους εφευρίσκουν νέες πρακτικές.
Οι διαρροές, πρόσθεσε, δείχνουν πως δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, και αναφέρθηκε σε μια σειρά νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων για συμπερίληψη νέων στοιχείων στον κανονισμό αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και την πρόταση που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα εστιάσει στην καταπολέμηση της πρακτικής των εταιριών – κέλυφος.
Ο Σλοβένος ΥΠΕΞ Άνζε Λογκάρ εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου δήλωσε πως τέτοιες αποκαλύψεις δεν αποτελούν κάτι νέο. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα Pandora Papers πρέπει «να γίνουν αντικείμενο προσεκτικής ανάλυσης από όλους τους θεσμούς τους οποίους απασχολεί, ιδιαίτερα στα κράτη μέλη, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έλαβαν χώρα παράνομες ενέργειες».
Σημειώνοντας πως δεν εναπόκειται στο Συμβούλιο να εκφράσει απόψεις για συγκεκριμένες αποκαλύψεις, πρόσθεσε πως αυτό που δείχνουν είναι «πόσο σημαντικές είναι οι εν εξελίξει προσπάθειες στην προσπάθεια καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής».
Ανέφερε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος από τότε που το Συμβούλιο άρχισε να ασχολείται με το εν λόγω θέμα. Στον τομέα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σημείωσε, έχει σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής διαφάνειας μέσω των διαδοχικών οδηγιών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέσω της εισαγωγής δημόσιου μητρώου εταιριών και άλλων νομικών διευθετήσεων που έχουν ήδη φέρει κάποια αποτελέσματα.
Αναφερόμενος στο νέο πακέτο κατά της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που παρέλαβε το Συμβούλιο το καλοκαίρι, σημείωσε πως ένας από τους στόχους του είναι να κλείσει παραθυράκια που χρησιμοποιούν εγκληματίες για ξέπλυμα εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη της πρότασης, με το Συμβούλιο να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει ταχέως στην έγκριση της θέσης του για τη διαπραγμάτευση με το Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά τον τομέα της φορολογικής διαφάνειας, έκανε λόγο για πρόοδο στη διοικητική συνεργασία που δίνει εργαλεία στα κράτη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για φορολογικά θέματα. Βάσει των τελευταίων κανονισμών, οι ενδιάμεσοι υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρχές τυχόν ύποπτες πρακτικές.
Σημαντικά βήματα έχουν γίνει, σημείωσε, κατά των εταιριών – κέλυφος, προσθέτοντας πως αναμένουν πρόταση από την Κομισιόν για νέα μέτρα για καταπολέμηση της πρακτικής αυτής.
Η ΕΕ πρόσθεσε συνεισφέρει και στην παγκόσμια διαφάνεια μέσω του καταλόγου στον οποίο περιλαμβάνει τις μη συνεργάσιμες επικράτειες για θέματα φορολογίας, μέσω της οποίας έχει πείσει πολλές τρίτες χώρες να αλλάξουν πρακτικές από το 2017.
Αναφέρθηκε και στις διεργασίες για μια παγκόσμια συμφωνία για μίνιμουμ εταιρική φορολογία και εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία τα επόμενα χρόνια.
Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λίντια Περέιρα σημείωσε πως οι αποκαλύψεις δικαιολογούν περισσότερα μέτρα και πως πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα του τι πάει λάθος με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται οι νομοθεσίες, να γίνουν πιο αποτελεσματικό εργαλείο η λίστα των μη συνεργάσιμων επικρατειών και να μην σπαταληθεί άλλος χρόνος. Σημείωσε πως δεν θέλουμε άλλα σκάνδαλα, «αλλά να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις ώστε να το αποφύγουμε».
Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Χονάς Φερνάντεθ είπε πως είναι ντροπιαστικό το ότι αυτός ο διάλογος επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια χωρίς να υπάρχουν αλλαγές. Όπως είπε, ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στα όσα έγιναν, αλλά πρόσθεσε πως προφανώς αυτά δεν αρκούν. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά, πρόσθεσε, εστιάζοντας την προσοχή στο ότι χώρες που αναφέρονται στις αποκαλύψεις αφαιρούνται από τη μαύρη λίστα των μη συνεργαζόμενων επικρατειών, αναφερόμενος στην περίπτωση των Σεϋχελλών.
Ο ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Λουίς Γκαρικάνο επεσήμανε πως σε όλες τις διαρροές οι μέθοδοι της παρανομίας είναι οι ίδιοι, και πως δεν αλλάζει κάτι παρά τις δηλώσεις των ηγετών. Ο λόγος, σημείωσε, είναι πως αυτοί που θα έπρεπε να εργάζονται για να αλλάξουν τα πράγματα είναι αυτοί που επωφελούνται από την κατάσταση.
Σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της ομάδας της Αριστεράς Γιώργος Γεωργίου σημείωσε πως αν και στο «κουτί της Πανδώρας, το πιθάρι της Πανδώρας καλύτερα» που άνοιξε αναφέρεται και η Κύπρος και το όνομα του Προέδρου της, θα πρέπει η χώρα να μη στοχοποιηθεί καθώς ο τόπος «δεν είναι αυτός που φαίνεται στις λίστες» αλλά χώρα με τίμιους ανθρώπους.
«Εξάλλου το πρόβλημα είναι συστημικό: διαφθορά, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος απειλούν ως παράγωγα ενός σαθρού συστήματος να μας πνίξουν» σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε «ποιος θα ξεπλύνει τις ντροπές όλων αυτών των ηγετών που κουνώντας το δάκτυλο πίνουν το αίμα των λαών τους και την ίδια στιγμή παρανομώντας πλουτίζουν» και κάλεσε την Κομισιόν, η οποία – όπως είπε – αρνείται να σχολιάσει, να αναλάβει δράση.
Πηγή : ΚΥΠΕ