Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η εξέταση του σχετικού νόμου και του ποινικού κώδικα έτσι ώστε να αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο και να επέλθει σημαντική αύξηση των ανωτάτων ορίων των ποινών φυλάκισης και προστίμων στις περιπτώσεις που φυσικό ή νομικό πρόσωπο διαπράττει αδίκημα που αφορά την παράνομη είσοδο, διέλευση και παραμονή προσώπων στην Κύπρο.
Αυτό δήλωσε, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, αναφέροντας ότι «με τα νομοσχέδια αυτά ολοκληρώνεται η νομοθετική θωράκιση στην προσπάθεια για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης μέσα από την προσπάθεια μείωσης των περιστατικών υποβοήθησης και διάπραξης της διακίνησης παράτυπων μεταναστών».
Πρόσθεσε σε αυτό στοχεύει «και η ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών που η εφαρμογή της έχει ήδη να αποφέρει αποτελέσματα».
Ο κ. Κάρουλλας είπε ακόμη ότι προβλέπονται ποινές μέχρι και 15 έτη φυλάκισης και πρόστιμα μέχρι και 200.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι «με κάθε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο πραγματικό πρόσφυγα που έχει απόλυτη ανάγκη από προστασία, στοχεύουμε με πράξεις που προβλέπουν αυστηρές ποινές να προστατεύσουμε τον ημικατεχόμενο μας τόπο από την προσπάθεια εκμετάλλευσης και της αλλαγής του δημογραφικού μας χαρακτήρα».
Νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση
————————
Επίσης, η Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση και τις Υπηρεσίες Εμπιστοσύνης για τις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές στην Εσωτερική Αγορά.
Ο κ. Κάρουλλας είπε ότι η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας και ταυτοποίησης είναι νευραλγικής σημασίας και αποτελεί ορόσημο για την επιτάχυνση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τόπο μας.
«Η ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί το ηλεκτρονικό διαβατήριο για την αποφασιστική είσοδο της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι «ένας κωδικός που θα χρησιμοποιείται για ηλεκτρονική ταυτότητα και ηλεκτρονική ταυτοποίηση για την διενέργεια συναλλαγών μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσω παροχέα που θα διαχειρίζεται αυτά τα δεδομένα, στα πλαίσια ισχυρών προνοιών για τα προσωπικά δεδομένα».
Είπε ακόμη ότι «το αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης είναι τα αδιαμφισβήτητα πολυδιάστατα οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το κράτος, η εξοικονόμηση πόρων μέσα από την δραστική μείωση του διοικητικού και λειτουργικού κόστους και η διενέργεια συναλλαγών χωρίς την φυσική παρουσία πάντα με πρόνοια ασφάλειας και νομικής ισχύος καθώς και με την διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».
«Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τον ολοκληρωτικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με τελικό αποδέκτη τον πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του», πρόσθεσε.
Πηγή : ΚΥΠΕ