Νομοσχέδιο για φορολογικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις ενέκρινε το Υπουργικό

Νομοσχέδιο για φορολογικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, καθώς και παράταση καταβολής φόρου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, και αναστολή για ακόμη ένα χρόνο της υποχρέωσης κατάθεσης φορολογικής δήλωσης από άτομα των οποίων το φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις €19,500.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, είπε ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στην διαφοροποίηση της φορολογίας εισοδήματος (Νόμο του 2022-23) που αφορά επιχειρήσεις και συγκεκριμένα φορολογικές εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι οποίες οδηγούν σε ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας από τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οδηγούν στην πράσινη οικονομία «που είναι ένας από τους στόχους της Κυβέρνησης, και ταυτόχρονα μειώνει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων».

Συγκεκριμένα, ανέφερε, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση ύψους 7% αντί 3% που ίσχυε μέχρι σήμερα, και για επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό που συνδέονται με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τεχνικά συστήματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων, παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση ύψους 20%.

Σημείωσε ακόμη, ότι, για καινούργια μηχανοκίνητα ηλεκτρικά οχήματα εμπορικού τύπου, καθώς και ταξί και λεωφορεία παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση ύψους 25%.

Τέλος, είπε, με το νομοσχέδιο αυτό διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες που διενεργούνται για μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, ή δαπάνες για έκδοση πιστοποιητικού εξοικονόμησης ενέργειας, εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ακόμη, ότι, «είναι μια σημαντική απόφαση, που ενθαρρύνει και βοηθά τις επιχειρήσεις μας να εκσυγχρονιστούν, όσον αφορά την αξιοποίηση/χρήση ενέργειας και που οδηγεί επίσης, στην πράσινη οικονομία».

Μια άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόσθεσε, αφορά την πρόνοια για παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2022 σημειώνοντας ότι, η προθεσμία καταβολής του φόρου, παρατείνεται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, 2023.

Η ανάγκη για παράταση έχει προκύψει για να δοθεί χρόνος στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας η οποία βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αφορά την απαλλαγή αμοιβής από την πρώτη εργοδότηση στη Δημοκρατία που θα ισχύει για το φορολογικό έτος 2022, είπε. Επομένως, πρόσθεσε, μόλις ολοκληρωθεί από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες αυτό το θέμα, θα είναι πλέον δυνατό να αναρτηθούν οι αιτήσεις με τις σχετικές τροποποιήσεις, ούτως ώστε να μπορεί ο κάθε ένας να υποβάλει την φορολογική του δήλωση.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε ακόμη μία απόφαση, για την αναστολή για ακόμη ένα χρόνο της υποχρέωσης κατάθεσης φορολογικής δήλωσης από άτομα των οποίων το φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις €19,500. «Αυτό γίνεται για να μην υπάρξει όγκος φορολογικών δηλώσεων σε αυτή την περίοδο στην οποία εφαρμόζουμε το νέο φορολογικό μας σύστημα, και το οποίο δοκιμάζεται, ούτως ώστε σύντομα να μπορεί να δέχεται και να επεξεργάζεται αυτές τις αιτήσεις», ανέφερε.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,