Νόμος «Βίνι Τζούνιορ», στο Ρίο, κατά του ρατσισμού

Η πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, που προβλέπει την διακοπή των ποδοσφαιρικών αγώνων, σε περίπτωση ρατσιστικής συμπεριφοράς, ως ένα πρώτο μέτρο στην Βραζιλία, μετά τις νέες προσβολές που υπέστη στα τέλη Μαΐου στην Ισπανία, ο νεαρός άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους. Jr.

Το κείμενο, που παρουσιάστηκε στη Νομοθετική Συνέλευση του Κράτους, προβλέπει ότι «σε περίπτωση καταγγελίας ή αποδεδειγμένης ρατσιστικής συμπεριφοράς», οι αγώνες διακόπτονται για χρονικό διάστημα που ορίζει ο διοργανωτής ή αναστέλλονται εάν τα περιστατικά επαναληφθούν. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οποιοσδήποτε μπορεί να αναφέρει μια ύποπτη ρατσιστική πράξη στις αρχές.

Η απόφαση αυτή, ελήφθη με αφορμή το νέο κύμα ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον του Βινίσιους, ο οποίος έγινε στόχος ρατσιστικής συμπεριφοράς, κατά την διάρκεια της αναμέτρησης με την Βαλένθια.

Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο, οδήγησε σε αρκετές συλλήψεις που συνοδεύθηκαν από βαριές ποινές και πυροδότησε έντονη κριτική στην ισπανική ομοσπονδία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, «ενίσχυσε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια πολιτική που ενθαρρύνει τον σεβασμό, όπως ένα πρωτόκολλο για την καταπολέμηση του ρατσισμού στα γήπεδα», επεσήμανε ο βουλευτής και συντάκτης του νομοσχεδίου, καθηγητής Ζοσεμάρ.

Ειδικά από την στιγμή που στην Βραζιλία, οι καταγγελίες για ρατσισμό στα γήπεδα αυξήθηκαν κατά 40% το 2022, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου των Φυλετικών Διακρίσεων στο Ποδόσφαιρο.

Το μέτρο που εγκρίθηκε από την Πολιτεία του Ρίο, αποτελεί μέρος της «πολιτικής + Vini Jr + της καταπολέμησης του ρατσισμού» και στο πλαίσιο του, στόχος είναι να γίνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης κατά την διάρκεια του ημιχρόνου και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για να βοηθήσει τα θύματα ρατσιστικών πράξεων.

Ο 22χρονος Βινίσιους, είναι ένα από τα στελέχη της εθνικής ομάδας και της Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία εντάχθηκε στα 16 του μετά το ντεμπούτο του στο Σάο Γκονσάλο, στα προάστια του Ρίο Ντε Τζανέϊρο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,