Νίκη Ξενοφώντος: «Το μέλλον είναι στην εξειδίκευση»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κας. Νίκης Ξενοφώντος:

Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία.

 Γεννήθηκα στην Πραιτώρια Νοτίου Αφρικής το 1981. Σπούδασα Νομικά (LL.B Law) στο Πανεπιστήμιο του Leicester (Ηνωμένο Βασίλειο) όπου αποφοίτησα το 2004. Το 2005, ολοκλήρωσα την άσκηση για το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και έκτοτε είμαι επίσημο μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και εξασκώ το επάγγελμα έκτοτε. Στη συνέχεια απέκτησα το μάστερ μου στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (LL.M. European Union Law) από το ίδιο πανεπιστήμιο το 2007. Κάτεχω επίσης επαγγελματικές πιστοποιήσεις του Trust & Estates Practitioner (TEP) από το STEP UK, σύμβουλου αφερεγγυότητας και Certified AML Compliance Officer από την Κεφαλαιαγορά.

Είμαι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της δικηγορικής εταιρείας Ν. Ξενοφώντος ΔΕΠΕ που εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους τομείς όπως το εταιρικό, εμπιστεύματα / διαδοχή  διανοητική ιδιοκτησία, εμπορικό δίκαιο, αφερεγγυότητα και compliance, AML, sanctions, regulatory και το δίκαιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Κατέχω την θέση του Αντιπροέδρου του STEP Cyprus και είμαι με εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ΟΧΣ. Είμαι ενεργό μέλος της επιτροπής εταιρειών και επιτροπής διανοητικής ιδιοκτησίας του ΠΔΣ.

 Εκτός από την ενεργή μου συμμετοχή στις επιτροπές και του STEP, ίδρυσα το εκπαιδευτικό κέντρο NextStep Legal Training Centre που είναι διαπιστευμένο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση όπου παραδίδω σεμινάρια σε δικηγόρους, ελεγκτές/λογιστές και άλλων επαγγελματικών οργανισμών.

Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στο να θέσετε υποψηφιότητα για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

 Η απάντηση έχει δύο σκέλη. Το ένα από αυτά είναι η πίστη μου στον ρόλο της Δικαιοσύνης και ο δεύτερος έχει να κάνει με την προσωπική μου στάση ως προς την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ευρύτερα και κατ’ επέκταση, του δικηγορικού επαγγέλματος. 18 συναπτά χρόνια, υπηρέτησα και συνεχίζω να υπηρετώ πιστά το δικηγορικό επάγγελμα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επάγγελμα και η ευρύτερη Δικαιοσύνη είναι γνωστά. Η ανοχή και η αποχή όμως δεν είναι η απάντηση.Δραστηριοποιούμαστε σε ένα επάγγελμα που χρήζει καθοριστικής αλλαγής στο τρόπο λειτουργίας του και είμαστε υποχρεωμένοι να τον διατηρήσουμε ζωντανό, αυθεντικό και σύγχρονο. Η περίοδος που διανύουμε επιβάλλει έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό για τη διαμόρφωση συνθηκών για τις οποίες όλοι οι συνάδελφοι θα είμαστε περήφανοι. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές, ο Σύλλογος έχει φωνή μετά από χρόνια «ξηρασίας». Θα ήθελα να συμβάλω στην συνέχεια της προόδου αυτής.

 Ποια θα ιεραρχούσατε ως πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και πως προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Εκτός το θέμα στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης και την εκτέλεση αποφάσεων, ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα την δεδομένη στιγμή είναι η φήμη της Κύπρου. Χωρίς να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου εντός αλλά και εκτός Κύπρου, το επάγγελμα θα σταλάξει. Αυτό οδηγεί σε πιθανές δυσμενείς συνθήκες για το μέλλον των νέων δικηγόρων που εισέρχονται κάθε χρόνο περίπου 350, καταρτισμένοι και με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Η σημερινή κατάσταση στην αγορά δεν μπορεί να τους απορροφήσει αλλά πιστεύω πως με ενέργειες για αύξηση της δικηγορικής ύλης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε, με τόσους νέους δικηγόρους που έρχονται με όρεξη, όραμα να κτίσουν καριέρα, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη δικηγορική ύλη. Είμαστε πλέον στην εποχή της εξειδίκευσης, έχουμε κατά κάποιο τρόπο ξεφύγει από την παραδοσιακή δικηγορία. Έτσι, με την εξειδίκευση των δικηγόρων, θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα πρωτόδικα δικαστήρια, να διαχωριστούν σε εξιδεικευμένους τομείς δικαίου και να δικάζονται από το εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους  δικαστές στον κάθε τομέα δικαίου.  Το μέλλον είναι στην εξειδίκευση.

Ακόμη ένα μειονέκτημα είναι η χρήση ψηφιακών μέσων, παρόλο που έχουμε θεσπίσει την χρήση του i-Justice, εντούτοις, η χρήση ψηφιακών εργαλείων στα δικαστήρια είναι (σχεδόν) ανύπαρκτη. Η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στα δικαστήρια και στη διαχείριση των υποθέσεων αλλά και η ψηφιακή διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα δικαστήρια νοσεί. Χρειάζεται ολοκληρωμένη τεχνολογική αναβάθμιση και θα μπορεί να προωθηθεί η ψηφιακή αποτύπωση των πρακτικών δικαστηρίου, ODR (Οnline Dispute Resolution) για εξ αποστάσεως ακροάσεις στις υποθέσεις και διαδικασίες όπου δεν θα ακουσθεί μαρτυρία. π.χ. διοικητικό δικαστήριο, ενδιάμεσες αιτήσεις, εφέσεις ευκολύνοντας τόσο το δικαστήριο όσο και τους συναδέλφους σε εξοικονόμηση χρόνου και πόρων.

Το άφησα στο τέλος το θέμα του Ταμείου Συντάξεως, όχι γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα ή δεν είναι σημαντικό, αλλά γιατί έχουν γίνει κάποια βήματα και πρώτες ενέργειες σε ένα θέμα που δυστυχώς έμεινε στο ψυγείο. Με τις ενέργειες του υφιστάμενου Συμβουλίου, έγινε για πρώτη φορά τηλεφωνική δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν πέραν των 3.000 μελών. Από τα αποτελέσματα φάνηκε να υπάρχουν τρείς διαθέσεις των ψηφοφόρων και για τούτο τον λόγο, το Συμβούλιο ζήτησε από τους αναλογιστές να βρουν μια βιώσιμη φόρμουλα να ικανοποιηθούν και οι τρείς αυτές τάσεις, να υπάρχει ένα πολυεπίπεδο σύστημα.

Σε αυτό το σημείο θα’θέλα να διευκρινίσω πως το ΤΣ δεν είναι χρεοκοπημένο όπως ίσως να νομίζουν κάποιοι, αντιθέτως, παρουσίασε θετικά αποτελέσματα τόσο στο ενεργητικό του όσο και στις επενδύσεις του χαρτοφυλακίου.

 Με ποιο τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα θέματα δικαιοσύνης;

 Είναι γεγονός και πασιφανές πως ο ΠΔΣ έχει, τα τελευταία τρία χρόνια, συμβάλει ακούραστα και στο μέγιστο σε όλα τα θέματα που άπτονται του επαγγέλματος και της δικαιοσύνης. Εκτός από ενεργή συμμετοχή με αρμόδιες αρχές και οργανισμών εντός και εκτός Κύπρου, ο ΠΔΣ έχει πάρει από μόνος του πρωτοβουλίες είτε αυτές αφορούν προτάσεις νόμου/νομοσχέδια, συντονισμό με άλλους φορείς και συλλόγων στο εξωτερικό για την ανταλλαγή απόψεων, οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, είτε δημιουργώντας τις εξελίξεις από μόνο του χωρίς την ανάγκη να περιμένει να γίνει κάτι για να δράσει. Βρίσκεται μπροστά και παρακολουθεί.

Η συνέχεια στο έργο του ΠΔΣ επιβάλλει να υπάρχουν και να παραμείνουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με όλους τους φορείς, σε τακτική βάση και ένα hands on approach. Οι δικηγόροι αποτελούν αναπόσπαστο μέρους του κράτους δικαίου και έχουν φωνή, έχουν όρεξη να συμβάλουν στη βελτίωση του επαγγέλματος και έχουν θέσεις. Προσδοκώ και προσβλέπω στη συνέχιση της ανταλλαγής απόψεων με το κράτος, τις αρμόδιες αρχές και άλλους φορείς, η οποία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον τόπο και στο επάγγελμα μας.

Συμφωνείτε με τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης;

 Είναι μια ικανοποιητική αρχή προς την αναβάθμιση της δικαιοσύνης γενικότερα. Η Δικαστική μεταρρύθμιση, η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου η εφαρμογή της πλατφόρμας ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (i-Justice –  έστω και στην ενδιάμεση μορφή της) καθώς και η υιοθέτηση και εφαρμογή των νέων κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας άνοιξαν τον δρόμο προς την ορθή κατεύθυνση.

Υπάρχει όμως πολύς δρόμος μπροστά μας για να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε περήφανοι για το σύστημα της δικαιοσύνης που έχουμε σήμερα. οι βαθμολογίες και οι κατατάξεις της Κύπρου στον πίνακα αποτελεσμάτων του EU Justice Scoreboard 2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι καθόλου κολακευτικές. Αν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές, σοβαρούς επιχειρηματίες και να λεγόμαστε χώρα διεθνών επαγγελματιών υπηρεσιών, θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα όπως η αποτελεσματικότητα των δικαστικών διαδικασιών, η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, ο χρόνος εκδίκασης υποθέσεων, η ποιότητα και πρόσβαση στο σύστημα.

Στερούμαστε όχι σε ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε καταξιωμένο και έμπειρο κόσμο, αλλά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και στο πως δουλεύει το υφιστάμενο σύστημα. Περαιτέρω, ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη δικαιοσύνη δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις οποίες πρέπει να διαχειριστούμε, δεν είναι ικανοποιητικοί οι οικονομικοί πόροι που δίνονται για την δικαιοσύνη η οποία αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας.

Η δικαιοσύνη στην Κύπρο ταλαιπωρείται χρόνια, είναι χρόνια πίσω και καιρός να αναγεννηθεί στην ολότητά της και να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή δικαιοδοσία που θα μπορεί να διαλέξει κάποιος ως προορισμό εκδίκασης υποθέσεων, διαιτησίας και διαμεσολάβησης.

 Η ολοκληρωμένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης πρέπει να γίνει χθες τόσο για το μέλλον και το κύρος του επαγγέλματος όσο προς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Ποιες οι απόψεις σας για τις σχέσεις των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

 Ο πρόεδρος, τα μέλη και οι εκπρόσωποι της επιτροπής των τοπικών συλλόγων, έχουν λόγο και εκφράζουν  άποψη επί διαφόρων θεμάτων που άπτονται του επαγγέλματος, τα μέλη του και των δικαστηρίων γενικότερα. Εκ των αρμοδιοτήτων τους, οι τοπικοί σύλλογοι είναι νευραλγικά για τον ΠΔΣ και πρέπει να λειτουργούν σωστά, με όλους τους πόρους που χρειάζονται να μπορούν να μεταφέρουν τις ανησυχίες, τις απόψεις, τις εισηγήσεις προς το συμβούλιο του ΠΔΣ προς συζήτηση και επίλυση. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στις σχέσεις αυτών μεταξύ του ΠΔΣ, και ο γνώμονας θα πρέπει να είναι το καλό του συνόλου των συναδέλφων. Το κριτήριο για να επιτευχθεί η καλή συνεργασία και συλλογικότητα είναι να αποφεύγουμε προσωπικές ατζέντες. Προς τούτο, θα μπορούσαμε να οργανώνουμε κοινές δράσεις, πάντα με την στήριξη του ΠΔΣ η οποία είναι ήδη δοσμένη και εκεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση και ενίσχυση των τοπικών συλλόγων.

Μόνο με την συλλογικότητα θα δυναμώσουμε ως σύνολο.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη δική σας υποψηφιότητα;

 Ο συνδυασμός που κατεβαίνουμε στις επικείμενες εκλογές αποτελείται από αξιόλογους και έμπειρους συναδέλφους. Τρία από τα μέλη του συνδυασμού είναι υφιστάμενα μέλη του Συμβουλίου, με γνωστό το έργο που έχουν επιτελέσει τα τελευταία τρία χρόνια. Το έργο αυτό επιβάλλεται να συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα και ενέργεια. Όλα τα μέλη του συνδυασμού έχουν εμπειρία μέσω συμμετοχής είτε σε επιτροπές του ΠΔΣ είτε στο Νομικό Συμβούλιο.

Σε προσωπικό επίπεδο, η εμπειρία μου που έχω αποκτήσει με την συμμετοχή μου τα τελευταία χρόνια σε ΔΣ οργανισμών μου έχει δώσει την προπαίδεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις που περιμένουν τόσο τον ΠΔΣ όσο και εμάς τους επαγγελματίες. Μέσω της συμμετοχής μου αυτής, έχω καταρτιστεί κατάλληλα στο να λειτουργώ με συλλογικότητα και ομαδικότητα για την επίλυση προβλημάτων αλλά και την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών του εκάστοτε οργανισμού.

Σαν άτομο που δεν φοβάται τις νέες ιδέες, τις καινούργιες αρχές αλλά και τις προκλήσεις, πήρα την απόφαση να ανοίξω το δικό μου γραφείο παρόλο που δεν προέρχομαι από οικογένεια δικηγόρων και εν μέσω εποχής κορονοϊού. Θεωρώ πως αυτό δείχνει την πίστη και αυτοπεποίθηση που έχω σαν άτομο.  Αυτή την πίστη και αποφασιστικότητα την μεταφέρω μαζί μου σε οποιοδήποτε πόστο αναλάβω, λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη να προσφέρω το καλύτερο δυνατό για το καλό του συνόλου.

Βρίσκομαι σε ηλικία σταυροδρόμι ανάμεσα στις σύγχρονες αντιλήψεις αλλά και στον σεβασμό που χρειάζεται να επιδείξουμε στις γνώσεις και την σοφία των παλαιότερων θεσμών και γενιών. Αυτό με βάζει στην θέση να μπορώ να διαχειριστώ το χάσμα που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των δυο.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,