ΠτΔ: Νέοι μηχανισμοί ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (pics)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, απεύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της πλατείας Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη, στη Λεμεσό. Στα πλαίσια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενημερώνοντας πως η πρόταση για το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης βρίσκεται σε διαβούλευση ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων και τα Πολιτικά Κόμματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Λεμεσού αποφάσισε εις μνήμην και εις ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπό του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη να εγκαινιάσει πλατεία σε χώρο που δραστηροποιήθηκε επαγγελματικά η οικογένεια Κουδουνάρη και να δώσει επίσης τιμητικά τα ονόματα των Λούη και Ντίνου Κουδουνάρη στην οδό ανατολικά της Πλατείας.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας για την ξεχωριστή προσωπικότητα του κ. Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή αγάπη του για τον τόπο, τη μελέτη, την έρευνα και την προαγωγή της ιστορίας της Κύπρου, μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κορωνίδα του έργου του αποτελεί το «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920», αλλά και η πολυποίκιλη δράση που ανέπτυξε, ανάμεσα σε άλλα, ως επί σειρά ετών Προέδρος της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών.

Ο κ. Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στη Λεμεσό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της. Συνεχάρη τον πρώην και νυν Δήμαρχο της Λεμεσού και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν προς την προώθηση και την υλοποίηση των στόχων και των σχεδιασμών τους για την ουσιαστική αναβάθμιση του Δήμου και έχουν δώσει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να υλοποιήσει έργα, τα οποία άλλες πόλεις ή Δήμοι που υπέβαλλαν σχετικά αιτήματα, και εξαγγέλθηκαν έργα,  κατέστη αδύνατον να πραγματοποιηθούν διότι δεν ήταν ώριμα, ήταν απλώς αιτήματα. Από το 2015 μέχρι σήμερα 205 έργα συνολικού κόστους πέραν των 546 εκατομμυρίων ευρώ είτε έχουν εκτελεστεί είτε βρίσκονται υπό εκτέλεση, ανέφερε ο Πρόεδρος. Συγκεκριμένα το έργο που εγκαινιάστηκε αποτελεί μέρος της ανάπλασης τεσσάρων πλατειών στο Δήμο Λεμεσού συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο έργο της μεταρρύθμισης που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αναμένεται να δημιουργήσει οικονομικά εύρωστους και διοικητικά ευέλικτους Δήμους που θα ανταποκρίνονται άμεσα στις εύλογες προσδοκίες των πολιτών. Με την πρόταση νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί κατόπιν και των εντατικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων και τα Πολιτικά Κόμματα, λήφθηκαν πρωτίστως υπόψη οι διαχρονικές παθογένειες των Δήμων, οι νέες απαιτήσεις, οι μελλοντικές ανάγκες, αλλά και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών Αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, η προωθούμενη μεταρρύθμιση βασίζεται, α) στη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων από κεντρικό επίπεδο στους Δήμους, καθιστώντας τους ως τους πλέον ουσιαστικούς φορείς τοπικής ανάπτυξης, β) τη διοικητική και οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια των Τοπικών Αρχών γ) στην υιοθέτηση νέων μηχανισμών ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας.

Print Friendly, PDF & Email