Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αναπομπή τμήματος των νόμων που ψηφίστηκαν για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, απηύθυνε την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, για να περιοριστούν, όπως είπε, οι αντιδράσεις από αυτούς που διαφωνούν με σενάρια συνενώσεων.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Δαμιανού είπε ότι αυτή η αναπομπή, «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» απλούστατα διότι αριθμός επηρεαζομένων, οι οποίοι επίσης διαφωνούν με πτυχές της μεταρρύθμισης, πλέον νομιμοποιούνται ηθικά και πολιτικά να ξανανοίξουν και να εγείρουν εκ νέου αυτά τα ζητήματα τα οποία με την ψήφιση έχουν τελειώσει.
Ο κ. Δαμιανού είπε επίσης ότι σειρά επιχειρημάτων που περιλαμβάνει η ίδια η αναπομπή είναι «πολιτικά έωλα και νομικά ατεκμηρίωτα».
Είπε ότι «ισχυρίζεται» δια της αναπομπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η αρμοδιότητα για τον καθορισμό των διοικητικών ορίων και τον καθορισμό εν γένει των δήμων και των κοινοτήτων αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. «Αν αυτό ίσχυε, τότε γιατί αποτείνονταν στην Βουλή και περίμεναν από την Βουλή της οποίας απηύθυναν και επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για να ψηφίσει την μεταρρύθμιση» διερωτήθηκε. Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι το νομοθετικό πλαίσιο υπερψηφίζεται από τη νομοθετική εξουσία.
Αν αυτό το επιχείρημα της Κυβέρνησης γινόταν αποδεκτό, ότι δηλαδή είναι δική τους αρμοδιότητα και ότι η διαφοροποίηση των σεναρίων της Κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική και πολιτικά απαράδεκτη, διερωτήθηκε, γιατί, κατά τον ίδιο και ανάλογο τρόπο δεν διαμαρτύρεται η Κυβέρνηση για τη δημιουργία του νέου Δήμου Αραδίππου, ο οποίος ήταν έξω από τα σενάρια της Κυβέρνησης, και επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να κριθεί η δημιουργία του Δήμου αυτού όπως κρίνονται με την αναπομπή, ο νέος Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, και ο νέος Δήμος Ακάμα, όπως μετονομάζεται ο Δήμος Πέγειας, είπε.
«Η έλλειψη τεκμηρίωσης μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν άλλοι οι λόγοι της αναπομπής οι οποίοι προφανώς σχετίζονται είτε με πολιτικές σκοπιμότητες είτε με οποιαδήποτε αλλά ιδιοτελή συμφέροντα,» είπε.
Ο κ. Δαμιανού, αναφερόμενος σε μια «κοπιώδη» όπως είπε, διαδικασία, για να υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση, απεύθυνε θερμή έκκληση προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «όπως κάνει δεύτερες και σοφότερες σκέψεις, να αποσύρει την αναπομπή για να περιοριστούν οι εύλογες αντιδράσεις από άλλες συνιστώσες, που επίσης διαφωνούν με σενάρια συνενώσεων, και να προχωρήσουμε ευθύς αμέσως στη διαδικασία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης». Αυτό είπε, είναι μια δύσκολη προσπάθεια που θα πάρει χρόνο. Στόχος, είπε, είναι η μεγάλη εικόνα, «να σώσουμε αυτό που ψηφίστηκε, να μπούμε σε μια τροχιά υλοποίησης, για να αντιμετωπιστούν και τα οποιαδήποτε παρεπόμενα την επόμενη μέρα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δαμιανού είπε ότι ήδη έχουν κατακλυστεί από αιτήματα, ενώ όπως έχει ενημερωθεί, ετοιμάζονται υπομνήματα που προς την Επιτροπή Εσωτερικών από Δημάρχους, Κοινοτάρχες, και κοινοτικά συμβούλια, «ακριβώς διότι θεωρούν ότι από την στιγμή που η ίδια η Κυβέρνηση αμφισβητεί ένα συγκεκριμένο μόνο σενάριο που αφορά την επαρχία Πάφου, πόσο μάλλον και οι ίδιοι που επηρεάζονται άμεσα, θεωρούν ότι μπορούν να επαναφέρουν αυτά τα ζητήματα».
Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι, από την εμπειρία του στο Κοινοβούλιο, δεν θα αργήσει να προκύψει και ενδεχόμενο προτάσεων νόμου από Βουλευτές που θα επαναφέρουν δικές τους αξιώσεις που δεν εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τη Δευτέρα τμήμα των νόμων που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφορικά με τη δημιουργία Δήμου Ακάμα και Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς.
Στην αναπομπή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διοικητική πρόταση δημιουργία δήμων ή συνένωσης ή κατάργησής τους εντάσσεται στο πεδίο αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας με βάση το Άρθρο 177 του Συντάγματος.
Πηγή: ΚΥΠΕ