Μοναδικός δρόμος για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις προοπτικές επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βloomberg.

«Οι σχέσεις μας δεν έχουν υπάρξει πάντα εύκολες. Είχαμε πολλή ένταση το περασμένο καλοκαίρι, φέτος η κατάσταση είναι καλύτερη», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Έχουμε περίπλοκα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε, πολύ δύσκολα νομικά ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών», ανέφερε, τονίζοντας ότι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυσή τους είναι το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε ανάλογα ζητήματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, τα οποία επιλύθηκαν μέσω συμφωνιών, όπου έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

«Αυτό που προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία είναι ότι υπάρχει δρόμος για την επίλυση αυτών διαφορών χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουμε σε επιθετική ρητορική ή αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία όσον αφορά το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί στην Ευρώπη η συνθήκη του 2015 αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές και ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα σύνορά της.

Όπως υποστήριξε, ο έλεγχος των προσφυγικών ροών γίνεται με πολύ ανθρώπινο τρόπο και η Ελλάδα δεν θα απολογηθεί σχετικά με αυτό το ζήτημα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, διασώζει πρόσφυγες όταν κινδυνεύουν στα ανοιχτά και χορηγεί καθεστώς ασύλου σε χιλιάδες πρόσφυγες.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών και θα πρέπει να συνεργαστεί και με την Τουρκία για τη διασφάλιση ότι οι πρόσφυγες παραμένουν σε χώρες κοντά στις εστίες τους και δεν θα διέλθουν στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,