Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπέγραψαν χτες, 19 Σεπτεμβρίου 2019, μακρόπνοο Μνημόνιο Συνεργασίας. Πρόκειται για το πρώτο που υπογράφει το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε σε ειδική τελετή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Νίκο Καρτακούλλη και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών, κ. Πάνο Παπαδόπουλο. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της διοίκησης των δύο οργανισμών. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας θα αναλάβει η Νομική Σχολή, η οποία περιλαμβάνει το Τμήμα Νομικής και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης.

Το μνημόνιο αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των δύο οργανισμών στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας και μελέτης της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και προβλέπει τη διοργάνωση κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, τη συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, ο Καθ. Καρτακούλλης επισήμανε πως πρόκειται για εξαιρετική πρωτοβουλία, με προοπτική σε βάθος χρόνου. Τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να ευοδωθούν οι στόχοι αυτής της συνεργασίας.

Με τη σειρά του, ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, εγκωμίασε την υπογραφή του Μνημονίου, αποκαλώντας το «τιμητικό» για το Κέντρο και τόνισε πως είναι το πρώτο που υπογράφει το Κέντρο με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου. Ανέφερε επίσης πως ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε τάξει ως έναν από τους σκοπούς του την προώθηση της εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποδεικνύοντας πως παρέλαβε, κατά την Προεδρία του, την Κύπρο με ένα πανεπιστήμιο και την παρέδωσε με έξι.

Ο Καθ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου, τονίζοντας πως είναι δεδομένη και γνωστή η προσφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου. Είπε επίσης πως είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο να είναι το πρώτο με το οποίο το Κέντρο Μελετών υπογράφει σχετικό μνημόνιο.

Ο κ. Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μίλησε για την προσφορά του Πανεπιστημίου στην εκπαίδευση, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνεργασίες που αυτό έχει αναπτύξει με κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μεταξύ άλλων χωρών, σπουδάζουν φοιτητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, καθώς και από τον Καναδά, τη Ν. Ζηλανδία, το Ισραήλ, το Λίβανο και τη Νιγηρία.

Ως πρώτη κοινή εκδήλωση των δύο οργανισμών έχει οριστεί η διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου με θέμα τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, που καθόρισαν την πολιτειακή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, εξήντα χρόνων από την υπογραφή τους. Το εν λόγω συνέδριο θα διεξαχθεί στις 8-9 Νοεμβρίου 2019, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σε αυτό θα συμμετάσχουν εκλεκτοί πανεπιστημιακοί και ερευνητές από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν πρωτότυπες ερευνητικές συμβολές. Σχετική ανακοίνωση, που θα περιλαμβάνει το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, θα δημοσιευθεί σύντομα.

Print Friendly, PDF & Email