Τις διαπραγματευτικές κατευθύνσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το ΗΒ σχηματοποίησε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ. H EE προσφέρει στο ΗΒ σχέση τρίτου κράτους, χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις, αλλά με απαίτηση πιστοποίησης και ελέγχους προϊόντων, ακριβώς γιατί το ΗΒ δεν επιθυμεί παραμονή στην τελωνειακή ένωση, δεν επιθυμεί τη συνέχιση των τεσσάρων ελευθεριών και δεν δεσμεύεται σε κανονιστική ευθυγράμμιση με την ΕΕ.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοινώνοντας τις κατευθύνσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν περιέχουν καμία έκπληξη.
Οι στόχοι και οι γραμμές έχουν προσδιοριστεί και συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα Κράτη Μέλη ήδη από το 2017 (με επαναβεβαίωση το 2019) και έχουν περιγραφεί στο κείμενο της πολιτική διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση, που έχει εγκριθεί και από τη κυβέρνηση του ΗΒ.
Όπως επεσήμανε ο Μ.Μπαρνιέ, η καλύτερη δυνατή σχέση είναι η ιδιότητα Μέλους. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί προφανώς έκπτωση. Η ΕΕ έχει στόχο μια φιλόδοξη σχέση, αλλά παρουσιάζει προτάσεις οι οποίες περιορίζονται από τη βούληση του ΗΒ να μην είναι στην τελωνειακή ένωση και να μη δέχεται στο μέλλον τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ.
Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο Μπαρνιέ, η ΕΕ προσφέρει μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις στο ΗΒ, διευκολύνσεις στην παροχή υπηρεσιών και τις επενδύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και κανονιστική συνεργασία στην αλιεία και τις μεταφορές.
Η προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχουν διαβεβαιώσεις για προστασία του ανταγωνισμού, κάτι που όπως είπε ο Μ.Μπαρνιέ έχει ήδη συμφωνήσει ο Μπ.Τζόνσον. Επιπλέον πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την περιβαλλοντική πολιτική και το κλίμα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρξει συμφωνία και για την αλιείας. Αν αυτά τα δύο συμφωνηθούν, μαζί με τους μηχανισμούς επιβολής τους, τότε μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.
Ο Μ.Μπαρνιέ διευκρίνισε ωστόσο ότι ακόμα και με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις, δεν θα έχουμε μια, αλλά δύο αγορές. Δεν θα υπάρχει κανονιστικός εναρμονισμός και τα βρετανικά προϊόντα θα υπόκεινται σε ελέγχους και πιστοποιήσεις για την είσοδό τους στην αγορά της ΕΕ. Επιπλέον οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί του ΗΒ δεν θα έχουν αυτόματο διαβατήριο εισόδου στην αγορά της ΕΕ (passport rights).
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η πρόσβαση θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο το ΗΒ θα διατηρήσει τα υψηλά ευρωπαϊκά στάνταρς, όπως τόνισε και η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.
Στο μέλλον θα εξεταστεί πως στο μέλλον το ΗΒ θα μετάσχει σε προγράμματα όπως το Erasmus και το Ηοrizon. H EE επιθυμεί να συζητήσει και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.
Σε σχέση με τη δικαστική συνεργασία, τη συνεργασία στα θέματα ασφαλείας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και πάλι θα υπάρξουν προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τέλος συζητήσεις θα γίνουν για συνεργασία στους τομείς της άμυνας και του διαστήματος.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ κατέληξε πως για όλα τα παραπάνω πρέπει να συμφωνηθεί και ένας μηχανισμός διακυβέρνησης της συμφωνίας, με δυνατότητες διευθέτησης διαφορών. Στις 25 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθύνσεις της Κομισιόν και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος της διαπραγμάτευσης υπολογίζεται ως το τέλος του 2020.
Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ανοίξουν ταυτόχρονα για 12 και πλέον κεφάλαια με έμφαση σε όσα δημιουργούν μεγαλύτερους κινδύνους σε περίπτωση μη συμφωνίας το 2021.
Πηγή: ΚΥΠΕ