Συμπληρώνονται φέτος 44 χρόνια από την ανακήρυξη της 8ης του Μάρτη ως Διεθνούς Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Παγκόσμια Ειρήνη, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σύνθημα της φετινής εκστρατείας του Οργανισμού είναι «Γυναίκες στην Ηγεσία: Επιτυγχάνοντας ένα πιο ισότιμο μέλλον στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού στην υφήλιο».
Εδώ και μήνες, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για αντιμετώπιση και αναχαίτιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Απασχολούνται συχνά σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και είναι εκτεθειμένες σε υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, αλλά και σε πολλαπλές μορφές βίας και κακοποίησης. Είτε ως εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, των σωμάτων ασφαλείας, της εκπαίδευσης, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ως φροντίστριες, ερευνήτριες, αλλά και ως ηγέτιδες κρατών και διεθνών οργανισμών, αποδεικνύουν καθημερινά και μέσα από αντίξοες συνθήκες ότι διαθέτουν τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα προσόντα να δημιουργήσουν συνθήκες ανάκαμψης για ένα πιο δικαιοκρατικό, ισότιμο και ελπιδοφόρο μέλλον.
Αυτές τις γυναίκες τιμούμε σήμερα, που παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις ανισότητες, τις ποικίλες μορφές και κινδύνους βίας που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις διακρίσεις που υφίστανται, συνεχίζουν να αγωνίζονται, να διεκδικούν, να πρωτοπορούν και να οδηγούν την κοινωνία μπροστά.
Ως πολιτεία και ως κοινωνία έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες, μέσα από στοχευμένα προγράμματα, δράσεις, μέτρα και πολιτικές. Απώτερος στόχος είναι η αποδόμηση των βαθιά εμπεδωμένων κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων, η κατάργηση των εξουσιαστικών σχέσεων ανάμεσα στα φύλα και η εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων που διέπουν όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας.
Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερες γυναίκες σπάζουν τον «νόμο της σιωπής» και καταγγέλλουν περιστατικά βίας, κακοποίησης και σύνθλιψης της αξιοπρέπειάς τους στις Αρχές. Στην Αστυνομία έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν ειδικά Κλιμάκια σε όλες τις Επαρχίες και ομάδες στα ΤΑΕ Αρχηγείου, που διαθέτουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, εξειδίκευση και κατάρτιση για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποθέσεων βίας και κακοποίησης σε βάρος γυναικών. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για αποτελεσματική αντιμετώπιση των θλιβερών αυτών φαινομένων, για στήριξη των θυμάτων και για παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
Στο πλαίσιο της πλήρους συμμόρφωσης με το εκτενές και σύγχρονο κατευθυντήριο πλαίσιο που θέτει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με ικανοποίηση ανακοινώνω σήμερα ότι μετά από χρόνια κύρωσής της από τη Δημοκρατία, και πολύμηνες διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος και σύντομα το νομοσχέδιο οδηγείται στη Βουλή για έγκριση.
Παράλληλα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023 προωθούνται δράσεις για ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλα τα προγράμματα και πολιτικές, συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, ενίσχυση των γυναικών στους πολλαπλούς τους ρόλους, τόνωση της γυναικείας απασχόλησης, ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων γυναικών, ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια καινοτόμο, ανταγωνιστική και ακμάζουσα οικονομία.
Η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι μέρα απότισης φόρου τιμής σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες της Κύπρου, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικής ή άλλης άποψης, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, κατάστασης υγείας, αναπηρίας, μεταναστευτικής ή προσφυγικής κατάστασης. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που δίνουν καθημερινά δύσκολες και συχνά άνισες μάχες για τα αυτονόητα.
Σας διαβεβαιώ ότι ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα είμαι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για προώθηση και εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, καθώς και για εδραίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, της αξιοπρέπειας και της ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας.