Μήνυμα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα πιο ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, στο μήνυμά της επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της εμπορίας προσώπων, τονίζει ότι αυτή τη μέρα τιμούμε όλους και όλες που εργάζονται (αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας) για τον τερματισμό αυτού του εγκλήματος εις βάρος των ανθρώπων αλλά παράλληλα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για πρόληψη και καταπολέμηση του θλιβερού αυτού φαινομένου και να θέσουμε στο κέντρο των προσπαθειών μας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η πολιτεία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Η χώρα μας έχει υπογράψει και κυρώσει τόσο διεθνείς όσο και ευρωπαϊκές συμβάσεις, που αφορούν την πρόληψη και καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο που συνεχώς εναρμονίζεται και εκσυγχρονίζεται τόσο με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση του οργανωμένου αυτού εγκλήματος.

Ωστόσο, οι νόμοι από μόνοι τους δεν μπορούν να επιλύσουν τέτοια φαινόμενα. Θα πρέπει όλοι μαζί, κοινωνία και πολιτεία να εντείνουμε τις προσπάθειες μας έτσι ώστε η πάταξη του φαινομένου να γίνει πιο αποτελεσματική. Από τη μία πλευρά η τιμωρία των ενόχων/διακινητών να είναι παραδειγματική και αποτρεπτική και από την άλλη πλευρά τα θύματα που εντοπίζονται να έχουν όλες τις διευκολύνσεις για πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες αλλά και την απαιτούμενη προστασία.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,