Συμβούλιο της Ευρώπης: Aνασκόπηση του έργου για τα δικαιώματα των παιδιών

Ιδιαίτερης σημασίας για το 2019 η Σύμβαση Λανζαρότε για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η πρόεδρος της Kοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Liliane Maury Pasquier, στο μήνυμα της για το 2020 αναφέρθηκε στην προστασία και την υποστήριξη των παιδιών σ’ όλη την Ευρώπη, κάνοντας μια ανασκόπηση στο έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού.

«Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τα παιδιά μέσα από το πρίσμα των προβλημάτων και θα πρέπει να τα δούμε ως μέρος της λύσης. Κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο. Τα παιδιά που έχουν υποφέρει έχουν την πρώτη εμπειρία των προβλημάτων και έχουν την καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να γίνει. Το αν αυτή η εμπειρία τα αφήνει απογοητευμένα και επιρρεπή σε περαιτέρω βλάβες, εξαρτάται από μας για το πώς θα τ’ αντιμετωπίσουμε.

Ελπίζω ότι το 2020 τα παιδιά στην Ευρώπη θα λάβουν την προστασία και την υποστήριξη που χρειάζονται και αξίζουν και ελπίζω επίσης ότι αυτό θα ανάψει τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους και θα δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση, για το τι έγινε το 2019 σχετικά με την προστασία των παιδιών, η Πρόεδρος υποστήριξε ότι, ένα από τα κυριότερα σημεία του 2019 ήταν το έργο που αναλήφθηκε σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού στο πλαίσιο της 30ής επετείου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού επικυρώθηκε από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, γνωστή και ως “Σύμβαση του Λανζαρότε”, έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη, ενώ μόνο δύο επικυρώσεις εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Παράλληλα με αυτές τις επικυρώσεις, η στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού ήταν επιτυχής στην ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλους τους τομείς της εργασίας του ΣτΕ.

Επιπλέον, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση έχει δώσει προτεραιότητα στη στήριξη της ανάπτυξης αυτών των προτύπων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της πρακτικής εφαρμογής τους στα κράτη μέλη, μέσω τακτικών συζητήσεων και εκθέσεων επί θεμάτων επικαιρότητας.

Ωστόσο, υπογράμμισε, πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι τα μισά από τα παιδιά υποφέρουν παγκοσμίως από τη βία κάθε χρόνο. Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ευρώπη ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email