Μηδενική ανοχή στη βία, λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, καλεί όλους σε δράση

Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία και πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή έναντι της, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε.

Ο κ. Κλούγκε, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο τακτικής διαδικτυακής διάσκεψης Τύπου στο Facebook, ανέφερε ότι «οποιαδήποτε μορφή βίας οποτεδήποτε εναντίον γυναικών, ανδρών, παιδιών ή ηλικιωμένων δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή».

Έστειλε, όπως είπε, μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις.

Απευθυνόμενος προς τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, τόνισε ότι «αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως επιλογή, θα πρέπει να θεωρείται ως ηθική υποχρέωση, να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες για αντιμετώπιση της βίας και πόροι και να επεκτείνουν τηλεφωνικές γραμμές και διαδικτυακές υπηρεσίες».

Στο μήνυμά του προς τις κοινότητες και το κοινό, σημείωσε ότι «η βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Μείνετε σε επαφή, επικοινωνήστε και υποστηρίξετε τους γείτονες σας, τους γνωστούς σας, τις οικογένειες και τους φίλους σας». «Αν δείτε κάτι, πείτε κάτι», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος σε όσους βιώνουν τη βία, διαβεβαίωσε ότι «η βία εναντίον σας δεν είναι ποτέ δικό σας φταίξιμο». «Δεν είναι ποτέ δικό σας φταίξιμο», επανέλαβε. Το σπίτι σας, πρόσθεσε, πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος. Επικοινωνήστε με ασφάλεια με την οικογένεια σας, τους φίλους σας, με καταφύγια ή ομάδες στην κοινότητα που έχουν ως γνώμονά τους την ασφάλεια σας.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία και πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή έναντι αυτής της κατάχρησης εξουσίας», είτε αυτή είναι σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική, έχει να κάνει με παραμέληση ή είναι χρηματικής φύσης.

Εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του ΠΟΥ για αναφορές από πολλές χώρες, περιλαμβανομένων όπως είπε του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων, για αύξηση στη διαπροσωπική βία περιλαμβανομένης της βίας εναντίον των γυναικών και των ανδρών από τους συντρόφους τους και εναντίον των παιδιών ως αιτία της ανταπόκρισης στην νόσο COVID-19.

Ανέφερε ότι παρά τα το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι λίγα, τα μέλη του ΠΟΥ αναφέρουν μια αύξηση της τάξης του 60% σε περιστατικά βίας που καταγγέλλουν γυναίκες ότι έχουν υποστεί από τους συντρόφους τους τον Απρίλιο φέτος σε σχέση με πέρσι. Τα διαδικτυακά αιτήματα σε γραμμές υποστήριξης για τη βία έχουν αυξηθεί έως και 5 φορές.

Ο κ. Κλούγκε ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες ο οργανισμός θα δημοσιεύσει μια επισκόπηση βασικών δράσεων που μπορούν να αναληφθούν τώρα και στο μέλλον για να υπάρξει ανταπόκριση στην αύξηση της βίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,