Το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των δομών της Αστυνομίας – Όλες οι νομοθετικές αλλαγές

Μιλώντας κατά την τελετή διορισμού του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου και Χρήστου Μαυρή, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως η συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης, πέτυχε, μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις την αναβάθμιση για πρώτη φορά από το 1960 των δομών της Αστυνομίας. Ως αποτέλεσμα, αυτών των αλλαγών, επισήμανε ότι κατά το 2019 είχαμε μείωση στον αριθμό των υποθέσεων σοβαρών αδικημάτων και αύξηση στο ποσοστό εξιχνίασής τους.

Διαβάστε αναλυτικά τις δράσεις της Κυβέρνησης όπως τις παρουσίασε ο Πρόεδρος:

• Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης, καθώς και ενός νέου πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

• Εμπεδώθηκε η αξιοκρατία μέσω της υιοθέτησης αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης των μελών της Αστυνομίας.

•Επιπλέον, προσαρμόζουμε τα κριτήρια ανέλιξης, απόδοσης και  μισθολογικής αναβάθμισης των μελών της Αστυνομίας, με βάση την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους.

• Τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποτέλεσμα μιας χρονίζουσας ανάγκης, βρίσκονται ενώπιον της Βουλής.

• Προχωρήσαμε στη σύσταση ξεχωριστής ομάδας διερεύνησης του οικονομικού εγκλήματος, δημιουργώντας πρόσθετα νέα τμήματα αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

• Δημιουργήθηκε εξειδικευμένη διεύθυνση για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συστάθηκε Ειδική Ανακριτική Ομάδα για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

• Εκσυγχρονίστηκαν και ενισχύθηκαν οι διαδικασίες συλλογής πληροφοριών, η επεξεργασία, ανάλυση και αξιολόγησή τους για καθορισμό επιχειρησιακών στόχων και προτεραιοτήτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και γενικότερα το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα.

• Ενισχύσαμε την Αστυνομία με περισσότερα ανακριτικά εργαλεία για πάταξη του σοβαρού εγκλήματος, όπως είναι η ψήφιση της νομοθεσίας για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με δικαστικό διάταγμα και πάντοτε υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

• Καταπολεμούμε τη διαφθορά στη βάση ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου και μηχανισμών, όπως η λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού  Ελέγχου που προστατεύει τα μέλη της Αστυνομίας από παρεμβάσεις. Ενισχυτική της προσπάθειας αυτής είναι η λειτουργία ανώνυμης τηλεφωνικής γραμμής, αλλά και η παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής αναφοράς παραπόνων.

• Προχωρούμε με την πλήρωση 250 θέσεων Αστυνομικών, ενώ εντός του 2020 θα προκηρυχτούν άλλες 200 θέσεις Αστυνομικών και Ειδικών Αστυνομικών.

• Επενδύσαμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης, με στόχο την επίτευξη της ασφάλειας μέσω της στενής συνεργασίας της Αστυνομίας με τους πολίτες.

•  Διπλασιάστηκαν οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς στα αστικά κέντρα και πενταπλασιάστηκαν στις κοινότητες, ενώ ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αριθμεί περίπου 113.223 μέλη σε 30 Δήμους και 311 Κοινότητες, σε σχέση με το 2012 που είχαμε 4.000 εγγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς σε μόνο 3 Δήμους/Κοινότητες.

•  Η έκδοση της κάρτας εθελοντών πολιτών, η κατοχύρωση της εθελοντικής εμπλοκής του πολίτη με την εφαρμογή του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, του Εθελοντή Πυροσβέστη και του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής, καθώς και η δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης, αποτελούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά και προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση των φαινομένων των εγκλημάτων και παραβάσεων.

Το μέγεθος και τη σημασία του μέχρι στιγμής παραχθέντος έργου, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, επιβεβαιώνει τη βούληση που διαθέτει η Κυβέρνηση να μετεξελίξει την Αστυνομία, μέσα από τολμηρές αποφάσεις και ριζοσπαστικές αποφάσεις, σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό.

Δείτε επίσης:

Print Friendly, PDF & Email