Μεταρρυθμίσεις, μεταναστευτικό και πανδημία συζήτησε ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς με Προέδρους Επιτροπών στη Βουλή

Οι μεταρρυθμίσεις, το μεταναστευτικό και η πανδημία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας» Μαργαρίτης Σχοινάς με Προέδρους Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κα Σάβια Ορφανίδου είχαν τη Δευτέρα, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, κοινή συνάντηση με τον κ. Σχοινά ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά.

Όπως σημειώνεται, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης, αφού καλωσόρισε τον κ. Σχοινά, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και ενημέρωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρεί στην υιοθέτηση σχετικών νομοσχεδίων. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού αναφέρθηκε στο ζήτημα του μεταναστευτικού το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Επιτροπή Εσωτερικών. Οι κ. Γεωργιάδης και κ. Δαμιανού τόνισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος στη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κάνοντας ειδική αναφορά στην δυσκολία υλοποίησης των επιστροφών και ζήτησαν την συνδρομή της ΕΕ για αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχεται η χώρα.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Σάβια Ορφανίδου εξέφρασε την ικανοποίηση της για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε στην πανδημία και χαιρέτισε τις ενέργειες του κ. Σχοινά και της Επιτρόπου για θέματα υγείας Στέλλας Κυριακίδου, τόσο στα ζητήματα προμήθειας εμβολίων όσο και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Η κα Ορφανίδου έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα καταπολέμησης του καρκίνου ενημερώνοντας τον κ. Σχοινά για την Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο και για την πρόθεση της Κύπρου για  δημιουργία Ινστιτούτου καρκίνου.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Κύπρο, στην συνέχεια ανέπτυξε τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης, μετάβαση προς μία πράσινη και ψηφιακή Ένωση, υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, ανάπτυξη των Δεξιοτήτων, προώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και την επιτυχή διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις γύρω από το Μεταναστευτικό, όπου ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη σημασία επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας καθώς και στην ανάγκη εξεύρεσης ενδιάμεσων λύσεων μέχρι να υπάρξει κατάληξη σε ένα νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Σχοινάς αναγνώρισε ότι η Κύπρος δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από όλα τα κράτη της ΕΕ ένεκα του μικρού της μεγέθους και της ύπαρξης της Πράσινης Γραμμής, τόνισε πως η ΕΕ είναι δίπλα στην Κύπρο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και εξέφρασε την πρόθεση της ΕΕ να στηρίξει την Κύπρο με οικονομικούς πόρους και τεχνολογικές λύσεις ενώ υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας και Σχεδίου Δράσης μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου.

Ο κ. Σχοινάς αναγνώρισε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η Κύπρος στο ζήτημα των επιστροφών και ανέφερε πως είναι αναγκαίο το σύστημα επιστροφών να μην αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από κάθε κράτος-μέλος αλλά συνολικά από την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,