Λευκορωσία : Η ΕΕ καταδικάζει αυθαίρετες συλλήψεις και προειδοποιεί για κυρώσεις

H EE καταδικάζει έντονα τις αυθαίρετες και αδικαιολόγητες συλλήψεις και κρατήσεις για πολιτικούς λόγους στη Λευκορωσία που γίνονται από την έναρξη της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε εξ ονόματος των 27 ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, καταγγέλλοντας ότι στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκαν εσχάτως η Μαρία Καλεσνίκοβα, , ο Αντρέι Γιαχράου, η Ιρίνα Σουκίι, ο Αντον Ράντνιανκου και ο Ιβάν Κράουτσου , ενώ 633 άτομα συνελήφθησαν μετά την ειρηνική πορεία της Κυριακής. 

“Είναι σαφές ότι οι κρατικές αρχές στη Λευκορωσία συνεχίζουν να εκφοβίζουν ή να επιτρέπουν τον εκφοβισμό των πολιτών της με ολοένα και περισσότερο παράνομο τρόπο και παραβιάζουν κατάφωρα τόσο τους εσωτερικούς τους νόμους όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους”, τονίζει ο Μπορέλ.

“Η ΕΕ αναμένει από τις αρχές της Λευκορωσίας να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων για πολιτικούς λόγους πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές νοθείας της 9ης Αυγούστου”, αναφέρει.

“Η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς που συμμετέχουν σε συζητήσεις για το μέλλον της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου Συντονισμού, πρέπει να προστατευθούν από εκφοβισμό, αναγκαστική εξορία, αυθαίρετη σύλληψη και βία. Πρέπει να επικρατήσει το κράτος δικαίου και δικαιοσύνης και πρέπει να διεξαχθεί διεξοδική και διαφανής διερεύνηση όλων των εικαζόμενων καταχρήσεων, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”, σημειώνει.

“Αναμένουμε από τις αρχές να σταματήσουν τις πολιτικές διώξεις και να ξεκινήσουν έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού της Λευκορωσίας. Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που είναι υπεύθυνα για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων”, καταλήγει.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , ,