Η τελευταία υπόθεση βίας ενάντια σε γυναίκα, που είναι δικηγόρος, από γνωστό Τ/κ τραγουδιστή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα, την ώρα που τέτοια περιστατικά βίας έχουν αυξητική τάση εν μέσω της πανδημίας.
Εκατόν εξήντα οκτώ γυναίκες δικηγόροι, μέλη του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, υπέγραψαν κοινή δήλωση με σύνθημα «Η Σινέμ δεν είναι μόνη» για να εκφράσουν την στήριξή τους προς την συνάδελφό τους που υπέστη βία και απηύθυναν την δήλωση προς την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων με οκτώ αιτήματα.
Το κείμενο της κοινής δήλωσης έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδα για συλλογή υπογραφών και από άλλους, ως εκστρατεία στήριξης στις γυναίκες – θύματα βίας.
Τα όσα βιώνετε δεν είναι δικό σας φταίξιμο, αναφέρεται στην κοινή δήλωση που καλεί τις γυναίκες θύματα βίας, να τηλεφωνούν είτε στο 183 είτε στο 155 που είναι οι δύο ειδικές γραμμές της «αστυνομίας» και του «τμήματος κοινωνικής ευημερίας».
Οι 168 γυναίκες δικηγόροι σημειώνουν ότι η αναμονή με χειροπέδες της απόφασης του «δικαστηρίου» για να αφεθούν ελεύθεροι και οι δύο, η Σινέμ Τα. και ο Ταρίκ Α. δεν συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικρίνει το γεγονός ότι αυτό συνέβη μόνο για τη γυναίκα και όχι για τον άντρα σε αυτήν την υπόθεση.
Επικρίνουν και τον τρόπο που η είδηση μεταδόθηκε από διάφορα ΜΜΕ σημειώνοντας ότι η γλώσσα και οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν προβληματικές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπήρχε λόγος για την άσκηση βίας και μειώθηκε το γεγονός της άσκησης βίας εναντίον της γυναίκας ως αποτέλεσμα ενός καβγά μεταξύ του ζευγαριού. «Τα περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θέματα αρχής και αυτό ισχύει για όλους. Σας ενημερώνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά την υπόθεση βίας ενάντια σε γυναίκα που αφορά η υπόθεση της συναδέλφου μας».
Τα αιτήματα αφορούν «νομοθεσίες» σχετικά με τα θέματα βίας και πως αυτές πρέπει να εφαρμοστούν αλλά και όπως το μάθημα της ισότητας των φύλων μπει στην εκπαίδευση, ως βασικό εργαλείο στον αγώνα ενάντια στην βία κατά των γυναικών. Ζητούν επίσης εφαρμογή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης του 2011 για προγράμματα στήριξης γυναικών θυμάτων βίας, να υπάρξει ειδική μονάδα στην «αστυνομία» για τέτοια περιστατικά και να εκπαιδευτούν στα θέματα αυτά οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ.
Ο Ταρίκ Α είναι γνωστός τραγουδιστής στα κατεχόμενα και παραγωγός εκπομπής στον «Μπαϊράκ», η διευθύντρια του οποίου. Μεριέμ Οζκούρτ ανακοίνωσε ότι και ως χώρος όπου η πλειονότητα των εργαζομένων είναι γυναίκες, δεν αποδέχονται τα περιστατικά βίας. Μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης αυτής, είπε, ο εν λόγω εργαζόμενος στον «Μπαϊρακ» θα τεθεί εκτός εργασίας.
Το δικαίωμα σε ασφαλή ζωή είναι βασικό, και η βία ενάντια στις γυναίκες που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με κοινό αγώνα, θα συνεχίσουμε εμείς αυτόν τον αγώνα, πρόσθεσε η κ. Οζκούρτ.
Πηγή: ΚΥΠΕ