Καθήκον της Βουλής η θέσπιση νομοθεσιών για αναχαίτιση του ρατσισμού, είπε η Α. Δημητρίου

Το καθήκον της Βουλής των Αντιπροσώπων για θέσπιση νομοθεσιών προς αναχαίτιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας υπενθύμισε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 να τιμάται την 21η Μαρτίου κάθε έτους.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Σημείωσε ότι η μέρα αυτή υπενθυμίζει τα τραγικά γεγονότα της 21ης Μαρτίου του 1960 στη Νότια Αφρική, όταν έχασαν τη ζωή τους δεκάδες και τραυματίστηκαν εκατοντάδες από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών κατά του απαρτχάιντ, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη.

Γι’ αυτό, είπε, ότι η μέρα αυτή αποτελεί «μέρα αφύπνισης για όλα όσα μία ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία πρέπει να επιτελεί χωρίς διακρίσεις» και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, του Συμβουλίου  της Ευρώπης (ECRI), προβαίνει ήδη σε συναντήσεις στην Κύπρο με κυβερνητικές και μη αρχές, με στόχο την προετοιμασία αξιολόγησης, στο πλαίσιο του 6ου κύκλου παρακολούθησης των κρατών μελών.

«Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ρατσιστικών πράξεων και συμπεριφορών, τοξικής ρητορικής μίσους και καταπάτησης των βασικών αρχών ισότητας, που υπαγορεύουν επιτακτικά την ανάγκη λήψης μέτρων, με στόχο την αναθεώρηση προκαταλήψεων, προνομίων και κοσμοθεωρίας, αλλά κυρίως την ανάγκη για δράση», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι «συμμετέχουμε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, του σεξισμού και της ρατσιστικής βίας και παράλληλα συμβάλλουμε στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία, προωθώντας ενεργά την ισότητα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».

Η κ. Δημητρίου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο δράσης για μία «ανθρωποκεντρική, ψηφιακά ενδυναμωμένη Ευρώπη έως το 2030» και στο πλαίσιο της ενίσχυσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, καταγράφεται και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2021 για την επέκταση του ευρωπαϊκού «καταλόγου εγκλημάτων», ώστε να περιλαμβάνει τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους βάσει κριτηρίων που ορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, τα κράτη μέλη διαθέτουν νομική βάση για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζουμε το καθήκον μας για τη θέσπιση νομοθεσιών προς αναχαίτιση κάθε μορφής ρατσισμού και διάκρισης και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλους τους πολίτες σε από κοινού ανάληψη δράσεων, με τις οποίες να εμπεδώνεται η προσήλωση σε αξίες, όπως ο ανθρωπισμός, η κοινωνική συνοχή και η ειρηνική συνύπαρξη των ατόμων», κατέληξε η κ. Δημητρίου.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,