Νομοσχέδιο, που αφορά τους ανήλικους παραβάτες και την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους ενώπιον της δικαιοσύνης, αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του.
Μιλώντας στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία του σωφρονιστικού ιδρύματος και για την ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής επανένταξης των φυλακισμένων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλη Γιολίτη, ότι πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ξεχωριστές διαδικασίες για ανήλικους, των οποίων η υπόθεση θα εξετάζεται στα Επαρχιακά Δικαστήρια.
Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως πρόκειται για εγκαθίδρυση ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τους νεαρούς παραβάτες.
Εξήγησε, περαιτέρω, ότι είναι ένα εναρμονιστικό νομοσχέδιο το οποίο προνοεί ξεχωριστές διαδικασίες για τους ανήλικους παραβάτες, σημειώνοντας ότι τα Επαρχιακά Δικαστήρια θα επιλαμβάνονται τις υποθέσεις αυτές, ωστόσο, η εκδίκαση κάθε τέτοια υπόθεσης θα πραγματοποιείται σε ξεχωριστές ώρες με ξεχωριστές συνθέσεις από αυτές που χειρίζονται υποθέσεις ενηλίκων.
«Τα παιδιά αυτά δεν θα έρχονται σε επαφή με ενήλικες, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάφορους τρόπους προφύλαξης των παιδιών, ώστε η όλη διαδικασία γι’ αυτά να μην είναι επώδυνη, να είναι εύκολη και φιλική προς αυτά.
Σε σχέση με την προφυλάκιση ανηλίκων, ανέφερε πως αυτή θα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Αναφορικά στη λειτουργία του σωφρονιστικού ιδρύματος, η κ. Γιολίτη είπε πως στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητήθηκαν τα ζητήματα αναμόρφωσης, σωφρονισμού και επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία, για να τονίσει ότι για το Υπουργείο της προτεραιότητα έχει η αναβάθμισή τους.
«Συζητήσαμε καινούργιες ιδέες που προωθούμε, όπως είναι οι ενδιάμεσες δομές, τα half way houses, που θα δώσουν ένα βήμα στους πρώην κρατουμένους, ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο της βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους οργανισμούς και φορείς, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις και με την ΟΕΒ, ώστε να μπορούν να βοηθιούνται εργασιακά πρώην κρατούμενοι.
«Είναι σημαντικό οι φυλακές να μην είναι περιστρεφόμενη πόρτα και όσοι βγαίνουν από εκεί να μην υποτροπιάζουν», είπε.
Το ποσοστό υποτροπής στην Κύπρο δεν ξεπερνά πλέον το 15%
Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναζητηθούν νέες πρακτικές για εναλλακτικές ποινές, ιδιαίτερα, σε άτομα που καταδικάστηκαν μέχρι και διετή φυλάκιση.
Όπως σημείωσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα στις φυλακές που έχουν εμπλουτιστεί, όπως επίσης και το γεγονός των ευρύτερων δράσεων, που ωφελούν πάρα πολύ το σύστημα και τους ίδιους τους φυλακισθέντες, έχουν ρίξει το ποσοστό υποτροπής πρώην κρατουμέων κάτω από 15%, ποσοστό που θεωρείται πολύ σημαντικό συγκριτικά και με άλλες χώρες.
Σε δηλώσεις της, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι η Κύπρος υστερεί σε τέτοιες λύσεις και παρέπεμψε στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποδεσμεύσει κονδύλι 4 εκ. για τους σκοπούς τέτοιων προγραμμάτων.
Ήδη σύμφωνα με την ενημέρωση της Υπουργού Δικαιοσύνης προς την Επιτροπή, έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή, η οποία θα μελετήσει και θα δώσει πρόταση στο Υπουργικό, για το θεσμό της αποκαταστατικής δικαιοσύνης.
Πρόταση νόμου για προσμέτρηση στην ποινή η ολοκλήρωση θεραπευτικών προγραμμάτων καταδίκων
Η κ. Δημητρίου συνέχισε λέγοντας πως τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής αποφάσισαν να αναλάβουν συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να κατατεθεί σύντομα πρόταση νόμου, με την οποία να επιτρέπεται η προσμέτρηση της ολοκλήρωση προγραμμάτων αποθεραπείας – απεξάρτησης στην ποινή καταδικασθέντων, ένα επιπλέον κίνητρο για αποκατάσταση των ατόμων αυτών.
Πέντε κλίνες στην Αγία Σκέπη για το θεραπευτικό πρόγραμμα καταδίκων
Από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την απελευθέρωση άλλων πέντε κλινών στην Αγία Σκέπη, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται άτομα τα οποία είναι χρήστες.
Όπως είπε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχουν εγκριθεί €127.750, ετησίως, προς τη θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη», για τη διάθεση 5 πρόσθετων κλινών για το θεραπευτικό πρόγραμμα καταδίκων.
«Σκοπός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως είναι η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα που να κατευθύνουν τους ουσιο-εξαρτώμενους συνανθρώπους μας στη θεραπεία και όχι στη τιμωρία, μέσω ενίσχυσης προγραμμάτων θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης», πρόσθεσε.
Μέτρα για επίλυση του υπερπληθυσμού τελεσίδικα
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, υπέδειξε ότι το ζήτημα της ανέγερσης νέων φυλακών παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, τονίζοντας παράλληλα την απουσία υποδομών για υλοποίηση σειράς εναλλακτικών ποινών.
«Θα πρέπει να συνεχίσει», είπε, «η διερεύνηση και η λήψη μέτρων που θα λύσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού τελεσίδικα».
Είπε πως η αρμόδια Επιτροπή έχει απαιτήσει την αξιοποίηση της διαδικασίας των εναλλακτικών ποινών, ιδιαίτερα, για μικροαδικήματα, ώστε να μπορεί να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών.
Δημιουργία Φαρμακείου στις Κεντρικές Φυλακές
Εξάλλου, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργηθεί φαρμακείο στις Κεντρικές Φυλακές, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής η δημιουργία φαρμακείου στις Κεντρικές Φυλακές ήταν ένα χρόνιο αίτημα της Διεύθυνσης των Φυλακών και των Οργανωμένων Συνδέσμων, που σχετίζονται με τα θέματα των Κεντρικών Φυλακών.
Λέχθηκε, επίσης, ότι η δημιουργία φαρμακείου και η τοποθέτηση φαρμακοποιού στις Κεντρικές Φυλακές έχει σκοπό την ασφαλή φύλαξη και διάθεση των φαρμάκων στους κατάδικους καθώς και τον έλεγχο, εφόσον ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τις επιδράσεις και την ορθή χρήση τους.
Πηγή : ΚΥΠΕ