Συζητήθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, το τελικό κείμενο του οποίου αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 26 Μαρτίου.
Το τελικό τροποποιημένο κείμενο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση, μετά την κατάθεση τροπολογιών από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας εκφράστηκαν εκ νέου οι διαφωνίες από πλευράς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Το μεν ΑΚΕΛ κάνει λόγο για ένα «ελλιπές» κείμενο αν και έγινε σωρεία τροποποιήσεων, το δε ΔΗΚΟ θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της λειτουργίας της συγκεκριμένης Αρχής, με βάση τις μέχρι σήμερα τροποποιήσεις, «δεν θα έχει καμιά επίπτωση στην ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι το κείμενο που ήρθε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, στη βάση και των εισηγήσεων και των Βουλευτών και των παρευρισκόμενων στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, βελτιώνει κατά πολύ το αρχικό.
Όπως είπε «ο στόχος είναι κοινός και είναι ακριβώς η πάταξη της διαφθοράς», για να σημειώσει πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε μέσα από διακηρύξεις, ούτε μέσα από δολοφονικές δηλώσεις που σκοτώνουν αυτή την προσπάθεια».
Αν όλοι, είπε, «με τις προθέσεις για να ενισχύσουν και να θωρακίσουν το πλαίσιο που θα υποβοηθάει τον τόπο, ώστε να πατάξουμε τη διαφθορά, εννοούν αυτά που λένε, δεν πρέπει οι δημόσιες δηλώσεις τους να είναι τέτοιες, που να σκοτώνουν την Αρχή πριν καν δημιουργηθεί».
Ο κ. Δημητρίου είπε ακόμα ότι «αν όλοι όσοι λένε -και τους πιστώνω- ότι θέλουν να πατάξουν τη διαφθορά δεν ξεκινούν από το πρωί μέχρι το βράδυ τις δημόσιες διακηρύξεις τους, με το να βάλλουν εναντίον της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει «να θεωρούν τους εαυτούς τους πεντακάθαρους» και ότι «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε αυτά που θα κάνουμε, αλλά όχι δολοφονώντας την προσπάθεια της δημιουργίας αυτής της Αρχής κατά της διαφθοράς».
Έθεσε το ερώτημα αν «θα είναι αυτή η Αρχή η επίλυση του ζητήματος ολιστικά της διαφθοράς και της διαπλοκής»; δίνοντας την απάντηση ότι: «Κανείς δεν είπε αυτό». Είναι, είπε, «ένας πυλώνας που θα ενισχύσει την όλη προσπάθεια καταπολέμησης αυτού του τέρατος που λέγεται διαφθορά».
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «αν αφαιρούμε αυτούς τους πυλώνες έναν – έναν ή αν τους σκοτώνουμε πριν καν ξεκινήσουμε τη συζήτηση, στο τέλος και αυτοί οι λίγοι που μας ακούνε και μας πιστεύουν ότι θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά θα πάψουν και να μας πιστεύουν και να μας ακούν».
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι «την ώρα που οι κυβερνώντες εκδίδουν παράλογα διατάγματα, για να καθορίσουν αν οι πολίτες δικαιούνται ή όχι να λικνίζονται, οι ίδιοι επιμένουν να λικνίζονται για να αποφύγουν μια νομοθεσία αποτελεσματική, για την πάταξη της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας».
«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε», είπε, «ότι παρά τις μεγάλες προθεσμίες που έχουμε δώσει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, για να φέρει ενώπιον της Βουλής ένα αποτελεσματικό εφαρμόσιμο και χρήσιμο νομοσχέδιο, για τη δημιουργία Αρχής για την πάταξη της διαφθοράς, το αποτέλεσμα μετά από σωρεία τροποποιήσεων παραμένει ελλιπές».
Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα «παραμένει κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών της κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν σοβαρά ανοικτά ζητήματα αναφορικά με την πραγματική ανεξαρτησία, που πρέπει να περιβάλλει τη λειτουργία της Αρχής κατά της διαφθοράς, αναφορικά με τις αρμοδιότητες δεδομένης και της έλλειψης κανονισμών, στους οποίους παραπέμπονται πλείστα όσα ζητήματα εγείρουμε στην Επιτροπή Νομικών».
Εξήγησε πως έχει μελετηθεί σε βάθος η εμπειρία μεγάλου αριθμού κρατών -και ευρωπαϊκών και άλλων, ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε παρατηρούν πως «το εγχείρημα που αποπειράται να κάνει η παρούσα κυβέρνηση είναι μοναδικό».
«Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε: Ή θα περιβάλουμε την Αρχή κατά της Διαφθοράς με πραγματική ανεξαρτησία και ουσιαστικές αρμοδιότητες, για να κάνει τη δουλειά της, είτε θα διατηρηθεί μέχρι τέλους η εντύπωση, που είναι αποτυπωμένη στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ότι η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακή διαχείριση, για τα θέματα της διαφθοράς πόσο μάλλον που και η ίδια δυστυχώς σε μια σειρά από ζητήματα ελέγχεται για σοβαρά κρούσματα θεσμικής διαπλοκής ξεκινώντας από το Προεδρικό και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε σε ένα πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο από την πλευρά της Kυβέρνησης, το οποίο όπως είπε «εντάσσεται στην επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος της διαφθοράς, που έχουμε στον τόπο μας και όχι της ουσιαστικής αντιμετώπισης».
Και αυτό το λέμε, είπε, «επειδή αφενός μεν μπορεί να περιγράφεται ως Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς, αλλά η Κυβέρνηση επιμένει όπως τα μέλη αυτής της Επιτροπής διορίζονται από την εκτελεστική εξουσία. Άρα για εμάς ο στόχος της ανεξαρτησίας αυτής της επιτροπής δεν επιτυγχάνεται από το πρώτο άρθρο του κυβερνητικού νομοσχεδίου».
Όπως πρόσθεσε «οι αρμοδιότητες αυτής της επιτροπής ξεκινούν και σταματούν στη συλλογή πληροφοριών και στη διερεύνηση παραπόνων, χωρίς όμως η Αρχή αυτή, να έχει το δικαίωμα ή την εξουσία ή την αρμοδιότητα να επιδιώξει με οποιοδήποτε τρόπο κάποιον τον οποίον κατά την άποψη της μετά από διερεύνηση έχει περιπέσει σε πράξη διαφθοράς».
Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε επίσης πως «όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα της δόμησης μιας Αρχής, η οποία θα φέρει ένα βαρύγδουπο τίτλο, επί της ουσίας, όμως, το αποτέλεσμα της λειτουργίας της δεν θα έχει καμιά επίπτωση στην ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς, που αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο κατά την εκπόνηση του νομοσχεδίου».
Συνέχισε λέγοντας πως το κόμμα της θα υποβάλει σχετικές τροπολογίες και θα επιμείνει ιδιαίτερα στο θέμα της ανεξαρτησίας της Αρχής, αφού για το ΔΗΚΟ «είναι πολύ σημαντικό ο διορισμός αυτών των μελών αυτής της Αρχή να μην προέρχεται από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία».
Πηγή : ΚΥΠΕ