Ισπανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2022, στα €240 δισ οι δαπάνες

Η κάτω βουλή της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2022 της αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την υπερψήφιση από τους βουλευτές μιας τροπολογίας που προτάθηκε από τη Γερουσία, και η οποία είχε καθυστερήσει την οριστική έγκρισή του για μία εβδομάδα.  Ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει άνευ προηγουμένου δαπάνες που ανέρχονται σε €240 δισεκατομμύρια.

Η τροπολογία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, οδηγώντας στην έγκριση του προϋπολογισμού, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους Καταλανούς αυτονομιστές του ERC και άλλα μικρά περιφερειακά κόμματα.


“Ας ελπίσουμε ότι αυτός θα είναι ο πρόλογος πολλών περισσότερων συμφωνιών”, έγραψε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Twitter λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. “Θα εργαστούμε για αυτό”.

Είναι η πρώτη φορά από το 2014 στην Ισπανία που εγκρίνονται δύο διαδοχικοί ετήσιοι προϋπολογισμοί, είπε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο. Από το 2016 έως το 2020, ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο εμπόδισε οποιαδήποτε συμφωνία για σχέδια δαπανών, με αποτέλεσμα από χρόνο σε χρόνο να περνάει ο ίδιος προϋπολογισμός.

Ο προϋπολογισμός του 2022 επρόκειτο να λάβει την έγκριση της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στήριξε μια πρόταση για την αύξηση της χρηματοδότησης των μειονοτικών γλωσσών, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τις παραδοσιακές θέσεις του και τινάζοντας στον αέρα την ψηφοφορία. Το σχέδιο προϋπολογισμού εγκρίθηκε με πλειοψηφία 281 ψήφων επί συνόλου 344, ανακοίνωσε ο Αλφρέδο Ροδρίκες, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, που αντικαθιστούσε την πρόεδρο Μεριτσέλ Μπατέτ, η οποία έχει προσβληθεί από Covid.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίπεδο δαπανών χωρίς προηγούμενο ύψους 240 δισεκ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν στο ύψος των 26,3 δισεκ. από το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών, από το οποίο η Μαδρίτη προβλέπεται να λάβει 140 δισεκ. ευρώ μέσα σε έξι χρόνια.

Περιλαμβάνει πολλά εμβληματικά μέτρα, όπως η αναπροσαρμογή των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αυξηθούν κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου, και υλοποιεί τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επισφάλειας των νέων. Έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μηνιαίο βοήθημα ύψους 250 ευρώ τον μήνα στους νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών με χαμηλό εισόδημα ώστε να μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, και μια επιταγή πολιτισμού 400 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18 ετών.

Με αίτημα του κυβερνητικού εταίρου τους, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, οι Σοσιαλιστές δέχθηκαν να τεθεί ένα πλαίσιο για τα ενοίκια σπιτιών που ανήκουν σε μεγάλους ιδιοκτήτες σε συγκεκριμένες ζώνες. Ο προϋπολογισμός, που περιλαμβάνει ένα σημαντικό κοινωνικό σκέλος, αναμένεται να βοηθήσει την Ισπανία να εδραιώσει την οικονομική ανάκαμψή της, που απειλείται από έναν καλπάζοντα πληθωρισμό (5,5% τον Νοέμβριο) και μια πιο αργή από την προβλεπόμενη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, από τον οποίο εξαρτάται το 13% των θέσεων εργασίας στη χώρα.

Η ισπανική οικονομία, από τις πιο πληγείσες από την πανδημία της Covid-19, με 10,8% πτώση του ΑΕΠ το 2020 δεν αναμένεται να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2023, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση προβλέπει επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% το ερχόμενο έτος, αφού έφθασε το 8,4% το 2021. Όμως η φιλοδοξία αυτή βασίζεται σε μία πρόβλεψη για 7% αύξηση του ΑΕΠ το 2022 (έναντι 6,5% που προβλέπεται για φέτος), έναν στόχο που δεν θεωρούν ρεαλιστικό πολλοί οικονομολόγοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,