Η Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά το παγκόσμιο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου από τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Διαβάστε την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο
Στην εισαγωγική περίληψη, η έκθεση περιγράφει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια συνταγματική δημοκρατία και πολυκομματική προεδρική δημοκρατία. Τον Φεβρουάριο του 2018 οι εκλογείς επανεξέλεξαν τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Το 2016 οι ψηφοφόροι εξέλεξαν 56 εκπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Οι υπόλοιπες έδρες προορίζονται για τους Τουρκοκύπριους και παραμένουν κενές. Αναφέρει πως η αστυνομία επιβάλλει το νόμο, καταπολεμά την εγκληματική δραστηριότητα και υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ο Πρόεδρος διορίζει τον αρχηγό της αστυνομίας και οι πολιτικές αρχές διατηρούσαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.
Το εισαγωγικό μέρος σημειώνει ότι τα σημαντικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνουν εγκλήματα που αφορούν σε βία ή απειλές βίας με στόχο μέλη εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη διερεύνηση και τη δίωξη αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο τμήμα για την διοικούμενη από Τουρκοκύπριους περιοχή, τονίζεται στην έκθεση, ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας αναγνωρίζουν την αυτοανακηρυχθείσα «ΤΔΒΚ», αναφέρει πως το 2015 ο Μουσταφά Ακιντζί εξελέγη “πρόεδρος” σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Τον Ιανουάριο του 2018, εκλέχθηκαν 50 βουλευτές με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η έκθεση γράφει πως το “Σύνταγμα της ΤΔΒΚ” αποτελεί τη βάση για τους “νόμους” που διέπουν την περιοχή την οποία διαχειρίζονται οι τουρκοκυπριακές αρχές. Σημειώνει ότι η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του “νόμου”. Ο “επικεφαλής της αστυνομίας” αναφέρεται σε “στρατηγό”, ο οποίος είναι ονομαστικά υπό την εποπτεία του “πρωθυπουργού”, ο οποίος κατέχει το “χαρτοφυλάκιο ασφαλείας”. Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται τελικά υπό την επιχειρησιακή διοίκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως προβλέπεται από το “σύνταγμα”, το οποίο “παραχωρεί” προσωρινά την ευθύνη για τη δημόσια ασφάλεια και την άμυνα στην Τουρκί». Αναφέρει ότι οι αρχές διατήρησαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.
Τα σημαντικά ζητήματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλάμβαναν:
- επαναπροώθηση (αιτητών ασύλου),
- περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των νόμων περί λιβέλου,
- της εμπορίας ανθρώπων και των εγκλημάτων που εμπλέκουν βία ή απειλές σε βάρος μελών μέλη εθνικών μειονοτήτων
Προσθέτει πως οι αρχές έλαβαν μέτρα για να διερευνήσουν αξιωματούχους μετά από καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ατιμωρησίας.
Σε σχέση με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ελεύθερες περιοχές, η έκθεση σημειώνει πως ο Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε τη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των καταγγελιών για κακομεταχείριση και διακριτική και εξευτελιστική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για λεκτική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση , από κρατούμενους σε κέντρα κράτησης και το Τμήμα Κρατικών Φυλακών (CPD), τη μοναδική φυλακή της χώρας.
«Οι φυσικές συνθήκες σε ορισμένα κέντρα κράτησης και κράτησης, συμπεριλαμβανομένων κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο και μεταναστών χωρίς έγγραφα, εν αναμονή της απέλασης, δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα», αναφέρει.
Παραθέτει έκθεση του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ΚΙΣΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει ικανοποιητικές τις φυσικές συνθήκες στο Κέντρο Κράτησης Μενόγειας για μετανάστες χωρίς έγγραφα. Ενώ για το περιστατικό του θανάτου 37χρονου Κύπριου κρατουμένου που βρέθηκε νεκρός στο κελί του στον αστυνομικό σταθμό Λακατάμειας, στις 29 Αυγούστου, γράφει πως η έρευνα για τα αίτια συνεχιζόταν μέχρι τα τέλη του έτους.
Στα θέματα ελεύθερης διακίνησης, παραθέτει διάφορα παραδείγματα απαγόρευσης εισόδου σε ξένους επισκέπτες που είχαν δηλώσει τόπο προσωρινής διαμονής κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, τα κατεχόμενα.
Καταγράφει πως μόνο το 18% των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι γυναίκες, ενώ επισημαίνει την συμμετοχή 5.600 Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, αλλά και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία 1.100-1.500 Τουρκοκύπριοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, γιατί τα ονόματά τους δεν βρέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.
Στο κεφάλαιο με τις εθνικές, μειονοτικές, φυλετικές κι άλλες κοινωνικές διακρίσεις, κορυφαία θέση κατέχει η σύλληψη, ομολογία και καταδίκη επτάκις σε ισόβια αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς για τη δολοφονία επτά αλλοδαπών γυναικών. Σημειώνει πως η αστυνομία απέτυχε να ερευνήσει καταγγελίες για εξαφάνιση των γυναικών και ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνη παραιτήθηκε, ενώ ο αρχηγός της Αστυνομίας αποπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναφορές γίνονται και για περιστατικά βίας κατά Τουρκοκυπρίων που ταξιδεύουν στις ελεύθερες περιοχές. Σημειώνεται ιδιαίτερα η καταγγελία του Μουσταφά Ακιντζί προς την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, για Τ/κ οδηγό τουριστικού λεωφορείου, ο οποίος προπηλακίστηκε από Ε/κ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνει η έκθεση, έδωσε εντολή στην αστυνομία να ερευνήσει το παράπονο.
Πηγή: KYΠΕ