Πολλή δουλειά αναμένει τη νέα Βουλή προκειμένου να θεσπίσει τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για την άντληση των €1,2 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, με 22 νομοθετήματα και κανονισμούς να χρήζουν νομοθετικής έγκρισης μέχρι το τέλος 2021.
Στο παράρτημα και στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στους πολιτικούς αρχηγούς σημειώνεται ότι ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν 23 μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια «20 εκ των οποίων πρέπει να ψηφιστούν από τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021».
Εξάλλου, σύμφωνα με το παράρτημα, πέραν των 23 νομοσχεδίων, που εκκρεμούν στη Βουλή προς έγκριση, αναμένεται να κατατεθούν άλλα 28 νομοσχέδια, τα οποία σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η περίοδος θέσπισης των μεταρρυθμίσεων αρχίζει από το Δεκέμβριο του 2021 και εκτείνεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.
Είκοσι δύο νομοθεσίες μέχρι τέλος του 2021
Στον τομέα της κλιματικής ουδετερότητας, της ενεργειακής απόδοσης και της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΑΠΕ, αναφέρεται ότι πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να εγκριθεί ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.
Στον τομέα της μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τον ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο, τον περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμο, και τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμούς.
Στις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εγκριθούν αυτό τον χρόνο περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χωροταξικού σχεδιασμού, με τον ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020, τον περί Δήμων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020 να περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα μέχρι το 2021.
Εντός του 2021 πρέπει να εγκριθούν και τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον περί της Δέκατης Έκτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2021», τον περί περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», και τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021. Σε αυτό τον τομέα περιλαμβάνονται επίσης τα νομοσχέδια για την ίδρυση και λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου στην Κύπρο, ήτοι τον περί Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμο του 2019, τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2019», καθώς και τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) (Αρ. 6) Νόμο του 2019 – για την επέκταση των κλιμάκων δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή» και τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2019 – για τη δημιουργία, στα πλαίσια του Επαρχιακού Δικαστηρίου, νέας ειδικής δικαιοδοσίας εκδίκασης διαφορών, που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα.
Για τον τομέα της Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι τα πιο πάνω νομοσχέδια συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2021, με στόχο να επιτευχθεί η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων κατά 20% μέχρι τον Ιούνιο 2024 και κατά 40% μέχρι τον Ιούνιο 2026.
Στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, στις δεσμεύσεις του 2021 περιλαμβάνονται ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019» (lobbying και θεμάτων ασυμβίβαστου) και ο περί Αναφοράς Πράξεων Διαφθοράς Νόμος του 2017» (για την προστασία όσων αποκαλύπτουν στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς).
Πέντε νομοσχέδια, τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2021 για τον τομέα της διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας Πρόκειται για τον περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος (τροποποιητικό) (Αρ.1) Νόμο του 2021» και τον περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2021».
Εξάλλου, από τα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν σε επόμενο στάδιο στο πλαίσιο των προϋποθέσεων για την άντληση των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το 2021 περιλήφθηκαν τα νομοσχέδια με τίτλο Κανόνες Μεταφοράς και Διανομής (ΚΔΜ) και Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΚΑΗ), που σχετίζονται με την κλιματική ουδετερότητα, ενεργειακή απόδοση και διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΑΠΕ, καθώς και τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για αποθήκευση ενέργειας με στόχο την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.
Πηγή : ΚΥΠΕ