Η τελική απόφαση για ποινική δίωξη ανήκει αποκλειστικά στον Γενικό Εισαγγελέα, λέει στο ΚΥΠΕ η Αστυνομία

Με βάση το Σύνταγμα αποκλειστική απόφαση ποινικής ή όχι δίωξης οποιουδήποτε προσώπου ανήκει αποκλειστικά στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με ενδεχόμενες διώξεις Αστυνομικών στην υπόθεση Μεταξά, ο κ. Ανδρέου είπε ότι τη συγκεκριμένη υπόθεση τη διερεύνησε μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παράπονων κατά της Αστυνομίας.

«Ως Αστυνομία εμείς είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ήταν σεβαστή. Όσον αφορά την χθεσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος είναι το πλέον αρμόδιο πρόσωπο το οποίο έχει αρμοδιότητα να δίνει οδηγίες για την ποινική δίωξη οποιουδήποτε προσώπου στη Δημοκρατία, είναι και πάλι σεβαστή. Από ό,τι είδαμε στην ανακοίνωση, ο φάκελος στάλθηκε πίσω στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παράπονων εναντίον της Αστυνομίας για να αποφασίσει για την ενδεχόμενη πειθαρχική δίωξη των μελών μας. Επίσης οποιαδήποτε απόφαση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα θα είναι απολύτως σεβαστή», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «εμείς απλά περιμένουμε να μας ενημερώσουν τι προκύπτει από τη διερεύνηση της όλης υπόθεσης».

Όσον αφορά το σημείο της ανακοίνωσης της Νομικής Υπηρεσίας ότι η διερεύνηση των ποινικών ανακριτών ανέδειξε μία σειρά συστημικών προβλημάτων στην ίδια την Αστυνομία, ο κ. Ανδρέου είπε ότι η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή με οδηγίες της ηγεσίας της Αστυνομίας έχει προβεί σε τροποποίηση της αστυνομικής διάταξης.

«Έγινε νέα αστυνομική διάταξη όσον αφορά τα ελλείποντα πρόσωπα, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τις 4 Ιουνίου του 2020», κατέληξε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,