Η Ρωσία παρακολουθεί εξελίξεις στην ΑΟΖ, καλεί σε αυστηρή τήρηση διεθνούς δικαίου

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί σε αποφυγή ενεργειών που μπορεί να οδηγήσουν  σε αποσταθεροποίηση και αύξηση της πιθανότητας κρίσεων στην περιοχή, σε αυστηρή τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, σε αποφυγή απειλών χρήσης βίας και σε επίλυση των διαφορών διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο.

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση προς το ΚΥΠΕ της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία που κλήθηκε να σχολιάσει την κάθοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου “Γιαβούζ” στην κυπριακή ΑΟΖ.  Παράλληλα σημειώνεται πως “αυτή η κατάσταση ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επίτευξης μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, η οποία να αντανακλά τα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, καθώς και του στόχου διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε όπως αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και αύξηση της πιθανότητας κρίσεων στην περιοχή καθώς επίσης να τηρούνται αυστηρά οι αρχές του διεθνούς δικαίου, να αποφεύγονται οι απειλές χρήσης βίας και να επιδιώκεται η επίλυση των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο, μέσω της ανάπτυξης ενός διαλόγου και της επεξεργασίας μέτρων εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα υπό το φως της καταπολέμησης από τη διεθνή κοινότητα της πανδημίας του κορωνοϊού”, σημειώνει η πρεσβεία της Ρωσίας.

Θεωρούμε, προσθέτει,  “ότι αυτή η κατάσταση ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επίτευξης μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, η οποία να αντανακλά τα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, καθώς και του στόχου διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς ως ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να προσφέρουμε την αναγκαία συμβολή”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,