Με 38 ψήφους υπέρ και 13 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής έκανε αποδεκτή την αναπομπή του νόμου περί Ποινικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου των Βουλευτών Πανίκου Λεωνίδου και Κωστή Ευσταθίου που διέγραφε, με βάση τους εισηγητές της, αναχρονιστικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες η κατηγορούσα αρχή, στο πλαίσιο συνοπτικής δίκης, δεν είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει κατάλογο μαρτύρων και να απαλειφθεί η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στο δικαίωμα καταχώρισης έφεσης κατά αθωωτικής απόφασης σε ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις.
Τοποθετούμενος πριν την ψηφοφορία ο κ. Λεωνίδου είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε στόχευε να ενισχυθούν τα δικαιώματα του κατηγορούμενου. Πρόσθεσε ότι ήταν υποχρέωση της Δημοκρατίας να συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να συμπληρωθούν κενά που εντοπίστηκαν στην ποινική δικονομία. Αναφερόμενος στους λόγους που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπέμποντας τον νόμο είπε πως συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν διαταράσσεται ο διαχωρισμός των εξουσιών και ως εκ τούτου το κόμμα του δεν αποδέχεται την αναπομπή.
Ο κ. Ευσταθίου αφού ανέφερε ότι υιοθετεί τη θέση του κ. Λεωνίδου, πρόσθεσε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει ότι η τροποποιηθείσα διάταξη είναι συνταγματική.
«Επιτέλους κάποια πράγματα που κληρονομήθηκαν από την αγγλοκρατία με υπερεξουσία του Γενικού Εισαγγελέα πρέπει να εκσυγχρονισθούν», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού ανέφερε ότι ο αναπεμφείς νόμος αποτελούσε προσπάθεια να επέλθει ισορροπία στην ποινική δικονομία, είπε ότι το κόμμα του αποδέχεται την αναπομπή, αλλά ανέφερε ότι πρέπει να αναπτυχθεί διάλογος για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να επανέλθει στο θέμα η νέα Βουλή.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου απλά δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχεται την αναπομπή.
Πηγή : ΚΥΠΕ