Η Κύπρος κύρωσε διεθνή Σύμβαση για προστασία προσωπικών δεδομένων

Η Κύπρος υπέβαλε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης την πράξη κύρωσης του Πρωτοκόλλου που τροποποιεί τη Σύμβαση για την Προστασία Ατόμων έναντι της Αυτόματης Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η Κύπρος έγινε έτσι η 8η χώρα που κυρώνει την εκσυγχρονισμένη «Σύμβαση 108», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η έναρξη ισχύος της Σύμβασης 108+ είναι ζωτικής σημασίας στην ψηφιακή εποχή και επομένως ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν πολλές άλλες επικυρώσεις φέτος, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία έναρξη ισχύος» αυτού του εκσυγχρονισμένου εργαλείου-ορόσημου, προστίθεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Σύμβαση είναι το πρώτο δεσμευτικό διεθνές εργαλείο που προστατεύει το άτομο από πιθανές καταχρήσεις κατά τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ την ίδια ώρα επιδιώκει να ρυθμίσει και τη διασυνοριακή ροή προσωπικών δεδομένων.

Επιπρόσθετα με την παροχή εγγυήσεων σε σχέση με τη συλλογή και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, η Σύμβαση απαγορεύει την επεξεργασία «ευαίσθητων» δεδομένων ενός ατόμου σε σχέση με τη φυλή, την πολιτική τοποθέτηση, την υγεία, τη θρησκεία, τη σεξουαλική ζωή, το ποινικό μητρώο αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα νομικά εχέγγυα.

Η Σύμβαση κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα του ατόμου να γνωρίζει ότι αποθηκεύονται πληροφορίες που το αφορούν και εάν είναι απαραίτητο, να μπορεί να τις διορθώσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,