Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών καταδικάζει την απόφαση για την Αγία Σοφία

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών καταδικάζει μέσω ανακοίνωσης της, την εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

“Πρόκειται για πράξη η οποία συγκρούεται με το πνεύμα και τον πολιτισμό που εκφράζει ο εμβληματικός ναός της Αγίας Σοφίας. Ταυτόχρονα η πράξη αυτή βεβηλώνει ένα μνημείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον απανταχού χριστιανισμό, παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις αναφορικά με μνημεία που η Ουνέσκο έχει εντάξει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και υπονομεύει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και λαών, πολιτισμών και θρησκειών”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η Ακαδημία υπενθυμίζει ότι δυστυχώς παρόμοιες ή και χειρότερες ενέργειες σε βάρος ιερών ναών και άλλων πολιτισμικών μνημείων έχουν γίνει από την Τουρκία και στο από το 1974 παράνομα κατεχόμενο από αυτήν μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, επισημαίνει ότι θα συνεργασθεί με άλλες Ευρωπαϊκές Ακαδημίες προς τον σκοπό καταδίκης και ακύρωσης της πιο πάνω και κάθε άλλης παρόμοιας πράξης

Print Friendly, PDF & Email