Η Koμισιόν ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο προτάσεων που στοχεύει στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών στην “Πανευρωμεσογειακή περιοχή” (PEM). Οι σημερινές προτάσεις θα εκσυγχρονίσουν τις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με 20 εμπορικούς εταίρους ΡΕΜ, καθιστώντας τους σχετικούς “κανόνες καταγωγής” σε αυτές τις συμφωνίες πιο ευέλικτους και φιλικούς προς τις επιχειρήσεις.
Οι προτάσεις αυτές τροποποιούν τις διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με τις ακόλουθες χώρες και περιοχής: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία, Νήσοι Φερόες, Τουρκία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ουκρανία, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.
Οι “κανόνες καταγωγής” είναι απαραίτητοι βάσει οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας, επειδή καθορίζουν ποια προϊόντα μπορούν να επωφεληθούν από προτιμησιακή μεταχείριση, εξηγεί η Κομισιόν. Η “καταγωγή” είναι η “οικονομική ιθαγένεια” των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οι διαδικασίες καταγωγής διασφαλίζουν ότι οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύσουν την προέλευση ενός προϊόντος και να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αποδείξουν την προέλευση των αγαθών τους. Όταν πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τα αγαθά με προτιμησιακή καταγωγή είναι επιλέξιμα για εισαγωγή με χαμηλότερους δασμούς ή ακόμη και μηδενικό συντελεστή, ανάλογα με την προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση.
Οι σημερινοί νέοι κανόνες, που είναι αποτέλεσμα δέκα ετών διαπραγματεύσεων, θα εφαρμοστούν παράλληλα με εκείνους της Περιφερειακής Σύμβασης για τους ευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής (Σύμβαση ΡΕΜ), εν αναμονή της αναθεώρησης της Σύμβασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτό το πακέτο, το οποίο αποτελεί ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της σύμβασης PEM, περιλαμβάνει 21 προτάσεις για αποφάσεις του Συμβουλίου που θα προβλέπουν πιο φιλικούς προς τον χρήστη κανόνες καταγωγής στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις περισσότερες από τις γειτονικές της χώρες. Το εμπόριο με αυτές τις χώρες αντιπροσώπευε 677 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, που είναι σχεδόν το ήμισυ του προτιμησιακού εμπορίου της ΕΕ. Αυτές οι διατάξεις θα διευκολύνουν τα προϊόντα να επωφελούνται από εμπορικές προτιμήσεις. Οι κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται αυτόνομα, καθώς και οι εκτελεστικές διατάξεις για την καταγωγή αποτελούν μέρος της τελωνειακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ