H Iταλία ενσωματώνει στο σύνταγμα νομοθεσία για προστασία του περιβάλλοντος

Ιταλοί πολιτικοί και ακτιβιστές χαιρέτισαν την ενσωμάτωση στο σύνταγμα νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος σημειώνουν όμως ότι για να υπάρξει όφελος πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

Η Ιταλία, Χώρα με τεράστιο φυσικό κάλλος, επικρίνεται από τους περιβαλλοντολόγους και τους ακτιβιστές ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία «κοσμημάτων» όπως η Βενετία και oι χιλιάδες χιλιομέτρων μεσογειακής ακτογραμμής.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Τρίτη, λέει ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα προς όφελος όλων των μελλοντικών γενεών. Αναφέρει ότι οποιαδήποτε ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν πρέπει να βλάψει την δημόσια υγεία ή το περιβάλλον .

Ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι  χαρακτήρισε την νομοθεσία “ένα ουσιαστικό βήμα” για την Ιταλία καθώς η Ρώμη καταβάλλει προσπάθειες να αυξήσει τις πράσινες επενδύσεις

Το Σύνταγμα της Ιταλίας ισχύει από το 1948 και περιλαμβάνει διάφορες αρχές, αλλά αυτές δεν αντικατοπτρίζονται πάντα στη νομοθεσία και στην καθημερινή πολιτική. Για παράδειγμα, από το 2012 η Ιταλία ψήφισε νόμο για εξισορροπημένο κρατικό προϋπολογισμό και αυτό είναι μέρος του συντάγματος αλλά από τότε δεν πέτυχε ποτέ ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Επίσης το άρθρο 11 του συντάγματος ορίζει ότι η Ιταλία «Απορρίπτει τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης διεθνών αντιπαραθέσεων», αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη συμμετοχή της Ρώμης, άμεσα ή έμμεσα, σε ορισμένες ένοπλες συγκρούσεις.

Εάν ένα κατώτερο δικαστήριο πιστεύει ότι η νομοθεσία παραβιάζει το σύνταγμα μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά η δρομολόγηση διαδικασίας εκεί είναι συνήθως αρχή και μακρόχρονη. Ο αρχηγός του κράτους μπορεί επίσης να αρνηθεί να υπογράψει νομοσχέδια και να ζητήσει  από το κοινοβούλιο να τα αναθεωρήσει.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ενρίκο Τζιοβανίνι χαρακτήρισε τον νέο συνταγματικό νόμο «μια ισχυρή και συμβολική πράξη», αλλά είπε ότι οι αρχές που θεσπίστηκαν τώρα χρειάζονται «συλλογικές και μεμονωμένες ενέργειες που συνάδουν με αυτές τις αρχές».

Η υπηρεσία του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής στην Ιταλία ανακοίνωσε ότι αναμένεται από το κοινοβούλιο να προσαρμόσει την υφιστάμενη νομοθεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,