Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συμμετοχή στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου αναχωρεί σήμερα, 2 Μαρτίου, για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύνοδος, η οποία πραγματοποιείται υπό τη σκιά των στρατιωτικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, θα λάβει χώρα στις 3 και 4 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου οι Υπουργοί αναμένεται να δώσουν συνέχεια στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου τον προηγούμενο μήνα για την πολιτική διακυβέρνηση του χώρου Σένγκεν. Ειδικότερα, θα ανταλλάξουν απόψεις επί της πρότασης της προεδρίας για σύσταση μιας ειδικής σύνθεσης Συμβουλίου Σένγκεν, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούν να συζητούνται άμεσα ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις και, τα προβλήματα που αναφύονται.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η πρόταση για εισαγωγή του θεσμού του Ευρωπαίου Συντονιστή για θέματα Σένγκεν και τη δημιουργία πλατφόρμας αλληλεγγύης, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη ευρωπαϊκή αντίδραση σε περιπτώσεις κρίσεων στα εξωτερικά σύνορα. Περαιτέρω, οι Υπουργοί των κρατών μελών θα συζητήσουν επί θεμάτων που αφορούν ευρύτερα τη διαφύλαξη και την προώθηση του κράτους δικαίου, με έμφαση στα μέσα που απαιτούνται για την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με το περιθώριο θέσπισης ενός κοινού συνόλου κανόνων για το επάγγελμα του δικηγόρου, ως ουσιώδες στοιχείο για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύνοδος αναμένεται επίσης, μεταξύ άλλων, να συζητήσει το σχέδιο συμπερασμάτων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού και τη συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός ΔΔΤ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Ιρλανδή ομόλογό της, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος, τους Υπουργούς θα απασχολήσουν οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ουκρανία στον τομέα της Δικαιοσύνης σε σχέση με την ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,