Η εθνική ενότητα, η ομόνοια και η ομοψυχία είναι μονόδρομος και στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε χαιρετισμό της στο τρισάγιο στη μνήμη των Ελλαδιτών και Κυπρίων Αξιωματικών και Οπλιτών και όλων των άλλων που έπεσαν κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
Η κα. Δημητρίου είπε πως “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απειλητική και επιθετική πολιτική, της Άγκυρας η οποία τροφοδοτείται καθημερινά, από ολοένα και πιο θρασείς και απαράδεχτες αξιώσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο”.
“Η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, στη χερσόνησο της Καρπασίας και στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, αλλά και την έντονη φημολογία περί προσάρτησης των κατεχομένων, επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων με στόχο την οριστική διχοτόμηση, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου”, ανέφερε.
Σημείωσε πως “αυτή την κρίσιμη ώρα καλούμαστε όχι μόνο ως λαός, αλλά και ως έθνος να συσπειρωθούμε, για να αντιμετωπίσουμε σαν γροθιά ενωμένη την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα”.
Η κα. Δημητρίου υπογράμμισε πως “ως Βουλή των Αντιπροσώπων επαναβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα συλλογικά και ο καθένας και η καθεμιά από εμάς ξεχωριστά προβάλλοντας το πρόβλημά στις σωστές του διαστάσεις ως ζήτημα εισβολής και κατοχής και απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει όλες τις πιέσεις προς την Τουρκία, για να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο”.
“Οι ημέρες αυτές δεν είναι μόνο ημέρες μνήμης, αλλά και υπόμνησης. Η θυσία των ηρώων μάς διδάσκει πως πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες και τα λάθη του παρελθόντος και να παραδειγματιστούμε”, είπε η Πρόεδρος της Βουλής.
Σημείωσε πως “στην προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, από κοινού κυπριακό κοινοβούλιο και Βουλή των Ελλήνων προχωρούν στην έκδοση σύντομα και του 9ου τόμου του ‘Φακέλου της Κύπρου’, με απώτερο στόχο να συμβάλει στη γνώση, αλλά και στην αυτοκριτική, καθώς οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές”.
Η κα. Δημητρίου ανέφερε πως “το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην προδώσουμε και να μην αναιρέσουμε τους αγώνες των ηρώων μας. Το να δώσουμε επιτέλους απαντήσεις είναι ο μόνος τρόπος για να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τους νέους και τις νέες μας, τις μελλοντικές γενιές”.
Πηγή: ΚΥΠΕ