Η Επίτροπος Ντάλι εξήρε τη σημασία ανάδειξης γυναικών και νέων σε πολιτειακά αξιώματα, όπως στην περίπτωση της κυπριακής Βουλής

Η Ευρωπαία Επίτροπος Χελένα Ντάλι εξήρε τη σημασία ανάδειξης γυναικών και νέων ανθρώπων σε πολιτειακά αξιώματα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε συνάντηση την Πέμπτη με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό διαχέονται στην κοινωνία σύγχρονες αντιλήψεις, προκειμένου στη συνέχεια να θεσπίζονται νέες νομοθεσίες που κατοχυρώνουν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με την ισότητα και την διαφορετικότητα. Πρότεινε, επίσης, τη συνέχιση ανταλλαγής απόψεων με την Πρόεδρο της Βουλής όσον αφορά τα εν λόγω θέματα.

Η κ. Ντάλι βρίσκεται στην Κύπρο όπου συμμετέχει στις εργασίες του πανευρωπαϊκού Forum «IDAHOT + Forum 2022»  που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς επίσης την ανάγκη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της προώθησης σύγχρονων νομοθεσιών, ώστε η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος, πέραν από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, υπήρξε πρωτοπόρος στην ποινικοποίηση του σεξισμού, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη θεσμοθέτηση της νομοθετικής της πρωτοβουλίας για την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας, καθώς και στην αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό πνεύμα.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η κοινωνία έχει προσδοκίες από το κοινοβούλιο και ότι, γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχουν αρκετά ακόμα που μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης κατοχύρωσης των σχετικών δικαιωμάτων. Το σημαντικότερο ωστόσο, τόνισε, πέρα από τη θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων αυτών, είναι η πλήρης εφαρμογή τους στην πράξη.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε την Ευρωπαία Επίτροπο ότι οι επαφές της Βουλής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συνεχιστούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,