Η Ελλάδα εκτιμά τη θέση των ΗΠΑ ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, λέει ο Δένδιας

Ο Υπουργός της Ελλάδος Νίκος Δένδιας δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη σταθερή πεποίθησή της Αμερικής ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ελπίζει ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα υιοθετήσουν αυτήν την αρχή.

Σε δηλώσεις του πριν την υπογραφή της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον και
απευθυνόμενος στον Αμερικανό Υπουργό ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η στρατηγική, εταιρική σχέση Ελλάδας Αμερικής έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο ενισχύοντας τη συνεργασία σε πολλούς τομείς και ότι η αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας είναι συμβολικά και ουσιαστικά, το θεμέλιο της μακροπρόθεσμης συνεργασίας των δυο χωρών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Αμερική επενδύει σε στρατηγικές τοποθεσίες της Ελλάδας όπου με τη μεταναστευτική κρίση και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πέρυσι, απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία. Οι ΗΠΑ, καθώς και η Ελλάδα, είναι σταθερά αποφασισμένες να διαφυλάσσουν και να προστατεύουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας. Ενάντια σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής.

Μίλησε ακόμη για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια casus belli πραγματικότητα αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι η χώρα δεσμεύεται να επιλύει τις διαφορές της μέσω διπλωματίας και σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και υπήρξε συμφωνία με την Αλβανία να αναβάλει αυτό το ζήτημα το Διεθνές Δικαστήριο.

Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη σταθερή πεποίθησή της Αμερικής ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ελπίζει ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα υιοθετήσουν αυτήν την αρχή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη για συνεργασία σε αυτή τη βάση και έχει ήδη δημιουργήσει στρατηγικούς δεσμούς με κοινούς εταίρους και συμμάχους, συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογό του χθες όπως άλλωστε και με τον ομόλογό του από τα Αραβικά Εμιράτα αργότερα σήμερα και είπε πως η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επίσης αυξημένη ευθύνη να διασφαλίσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια για την προώθηση της σταθερότητα και αποτροπή ενεργειών άλλων δυνάμεων που προσπαθούν να προκαλέσουν αστάθεια στην περιοχή.

Υπενθύμισε την πρόσφατη συμφωνία ασφάλειας και άμυνας με την Γαλλία και είπε ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας και θα συμβάλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένος Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς και μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ ως μέρος της συμβολής της στην ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα, εντός των ορίων που επιβάλλει το μέγεθός της, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Έχει ήδη δωρίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια εμβόλια και χτίζει γέφυρες με συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, κυρίως με την Ινδία και την Αυστραλία. Πιο πρόσφατα με τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Ο κόσμος γίνεται μικρότερος, αλλά οι προκλήσεις μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι η συνεργασία μέσα από τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών όπως της δημοκρατία και του κοινού σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,