Η έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ φιλοξένησε εκδήλωση για την ευρωπαϊκή οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία

Διαδικτυακή εκδήλωση για την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/790 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά φιλοξένησε την Δευτέρα η έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομία, σε συνεργασία με το Wikimedia Movement και με το Europe Direct Λεμεσού.

Στόχος της εκδήλωσης, της δεύτερης στην Κύπρο, ήταν να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα εφαρμοστεί και σε ποιο βαθμό στα κυπριακά δεδομένα η νέα οδηγία που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να είχαν ενσωματώσει την Οδηγία σε εθνικές νομοθεσίες μέχρι τις 7 Ιουνίου.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν θέματα όπως οι επιπτώσεις της εφαρμογής της Οδηγίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους νομικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φωτογράφους και άλλα συναφή επαγγέλματα, στην ηλεκτρονική μάθηση και διαδικτυακή εκπαίδευση και στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Συζητήθηκε επίσης η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως και η χρήση και επαναχρησιμοποίησή της αλλά και το δικαίωμα των δικαιούχων για μη διάθεση των έργων τους έναντι του δικαιώματος των χρηστών στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία και στην ελεύθερη έκφραση.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Εισαγγελέας, η Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, o Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου , εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φωτογράφων και από το εξωτερικό η Τeresa Nobre του Communia Association και ο Dimi Dimitrov του Wikimedia Movement.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι το θέμα της ημερίδας είναι πολυσήμαντο, πολύπτυχο και άκρως επίκαιρο καθώς αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή ένας δημόσιος διάλογος για την πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο.

Ανέφερε ότι το κυπριακό δίκαιο εξελίσσεται και εμπλουτίζονται νόμοι για ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των δημιουργών και δικαιωμάτων όλων των ενδιαφερομένων μερών και λόγω της πανδημίας υπήρξε και ένα πρόσθετο πρόσημο για την προστασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο Εισαγγελέας πρόσθεσε ότι διεξάγεται ο τελικός νομοτεχνικός έλεγχος με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και η Νομική Υπηρεσία αναμένει και τα πορίσματα της σημερινής συζήτησης για την πλήρη εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας.

Η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ανέφερε πως η ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα και πλέον η ψηφιακή πνευματική ιδιοκτησία και τα copywright δικαιώματα είναι εξαιρετικά σημαντικά όπως είναι και η προστασία τους. Σύμφωνα με την Υπουργό η οδηγία πήγε για έλεγχο στην ΝΥ τον Δεκέμβριο του 2020 και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να πάει στη Βουλή για συζήτηση και τελική ψήφιση από την Ολομέλεια.

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, αρμόδιας Επιτροπής για την συζήτηση  του θέματος ανέφερε ότι αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου και η εξέτασή του για να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια. Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.

Ο Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε ευκαιρίες και προκλήσεις τονίζοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη αναθεώρηση στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας στο τεχνολογικό περιβάλλον.

Αναφέρθηκε στο πλαίσιο για ελευθερίες παραγωγών και χρηστών και για online πλατφόρμες λέγοντας ότι αυτά έπρεπε να αλλάξουν στο νέο περιβάλλον. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την προσπάθεια για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022 και για την πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα open science.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι ο Σύλλογος μεταξύ άλλων έχει συστήσει επιτροπή για την πνευματική ιδιοκτησία και θα παράσχει τεχνική υποστήριξη αν του ζητηθεί. Επίσης όταν το ν/σ οδηγηθεί στη Βουλή, ο Σύλλογος θα συνεργαστεί παραγωγικά . Εξέφρασε την ελπίδα η οδηγία να πάει στην Ολομέλεια σύντομα για να μην υποστεί η Κύπρος άλλες κυρώσεις.

Η Τeresa Nobre του Communia Association και ο Dimi Dimitrov του Wikimedia Movement ανέλυσαν σε λεπτομέρεια την νέα οδηγία και ειδικά το άρθρο 17 και το άρθρο 14 για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τον τομέα των visual arts και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Τέθηκαν εξειδικευμένα ερωτήματα για την ευρωπαϊκή οδηγία και πώς προστατεύει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και την ίδια ώρα τα δικαιώματα των δημιουργών, πώς πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και πώς αλλάζει το περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φωτογράφων ο Sebu Vosceretzian ανέφερε πως η ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει πολλά πράγματα σε ότι αφορά την εργασία των δημιουργών, τα δικαιώματα και την προστασία τους και πρόσθεσε ότι παρά το μεγάλο τεχνολογικό άλμα, πολλοί δημιουργοί έχασαν τη δουλειά τους γιατί ο ανταγωνισμός δεν είναι υγιής. Είπε ότι η νέα οδηγία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προστασίας για τους δημιουργούς που βλέπουν τη δουλειά τους να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,