«Η δεκαετία των κρίσεων και το αύριο – Οι προκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναζήτηση προοπτικής», Νέο βιβλίο του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους από τις εκδόσεις Σιδέρη 🗓

Τη δύσκολη δεκαετία 2011-2021 πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέα Θεοφάνους, το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρης στην Αθήνα και διατίθεται στην Κύπρο και την Ελλάδα. Το βιβλίο τιτλοφορείται «Η δεκαετία των κρίσεων και το αύριο – Οι προκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναζήτηση προοπτικής», και αποτελείται από κείμενα του Καθηγητή Θεοφάνους, που δημοσιεύθηκαν στον κυπριακό Τύπο τη δεκαετία 2011-2021.

Η εν λόγω χρονική περίοδος σημαδεύτηκε από δύο μεγάλες κρίσεις, την οικονομική και την υγειονομική. Υπήρξαν επίσης αρκετά άλλα μείζονα γεγονότα, κάποια εξωγενή, άλλα καθαρά εσωτερικά και συστημικά. «Η Κύπρος του 2021 είναι άλλη από εκείνη του 2011, τo ίδιο και η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, ο οποίος εκτός από σκέψεις και προβληματισμούς για το τι έλαβε χώρα, καταθέτει ταυτόχρονα και εισηγήσεις για το μέλλον.

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε ενότητες ως ακολούθως:
Ι. Το Κυπριακό και ο Τουρκικός Αναθεωρητισμός ως Υπαρξιακή Απειλή
ΙΙ. Το Περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Περιβάλλον
ΙΙΙ. Η Κύπρος στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας
IV. Δημόσια Πολιτική και Κοινωνικά Ζητήματα
V. Φιλοσοφικές Τοποθετήσεις

Κυρίαρχη θέση στο βιβλίο έχει ασφαλώς το Κυπριακό πρόβλημα. Πέραν τούτου ο Καθηγητής Θεοφάνους καταπιάνεται με την οικονομία καθώς και άλλα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο τα τελευταία χρόνια, όπως, μεταξύ άλλων η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η κατάπτωση των θεσμών, η απαξίωση, η μετανάστευση, η έλλειψη κοινωνικής συνοχής, η ανάγκη για ορθολογιστική επένδυση στην παιδεία, την υγεία και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους. «Σε κάποιο επίπεδο η Κύπρος ακόμα καλείται να διαχειριστεί προκλήσεις του 19ου και 21ου αιώνα» γράφει μεταξύ άλλων και εξηγεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βιώνει το υπαρξιακό ζήτημα του Κυπριακού και τα συναφή θέματα, που αρκετές χώρες αντιμετώπισαν ήδη από τον 19ο αιώνα, καθώς και τα σύγχρονα προβλήματα του 21ου αιώνα όπως αυτό της απασχόλησης, της παιδείας, της υγείας, της διαφθοράς, της αποξένωσης, της παράτυπης μετανάστευσης και ούτω καθ’ εξής.

Σημαίνουσα θέση στο βιβλίο έχουν επίσης άρθρα του συγγραφέα για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Ευρώπη καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που άφησαν το δικό τους στίγμα κατά την επίμαχη δεκαετία 2011-2021.

Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Θεοφάνους ως μια μοναχική και ιδιότυπη παρουσία στη δημόσια συζήτηση στην Κύπρο. Γράφει σχετικά: «Η ιδιοτυπία του έγκειται στην επίμονη επιχειρηματολογία, η οποία επαναλαμβάνεται χωρίς καμία αμηχανία στις παρεμβάσεις του, ότι τα αποτελέσματα που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και η επιβολή της βίας, δεν πρέπει να επιτραπεί να θεωρούνται ως αμετακίνητα δεδομένα, ως οριστικά τετελεσμένα και ως εκ τούτου ως το αναπόδραστο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Απεναντίας σε πολλές από τις παρεμβάσεις του, που θα συναντήσει ο αναγνώστης στις σελίδες που ακολουθούν, ο Ανδρέας Θεοφάνους επιμένει ότι πρέπει να σκεπτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα λύσεων πέραν εκείνων που υπαγορεύει η λογική των ισχυρών ή η λογική των συμβιβασμών. Τολμά να μας υπενθυμίζει ο συγγραφέας αυτών των σελίδων ότι μια ιδέα της ομοσπονδίας, η οποία να προάγει την ενότητα αντί της διαίρεσης του κράτους στην Κύπρο, δηλαδή η ιδέα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συναινετικής πολιτείας όλων των Κυπρίων, δεν πρέπει να θεωρείται ατελέσφορη αλλά απεναντίας οφείλει να αντιμετωπίζεται ως ρεαλιστική δυνατότητα».

To βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου 2021 στo Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 22841600 και email: cceia@unic.ac.cy.

Print Friendly, PDF & Email
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ετικέτες: , , , ,