Επιτροπή Εσωτερικών: Ξεκινά η συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε ποιοι νόμοι πάνε στην Ολομέλεια

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα αρχίσει τη συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρχές Ιουνίου και θα εργαστεί εντατικά με στόχο αυτά να ψηφιστούν σε νόμους εντός Σεπτεμβρίου, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτηση των προτάσεων νόμου για τροποποιήσεις των εκλογικών νόμων.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου κανονισμών για τα σωματεία και ιδρύματα που αφορούν στα Έντυπα, Τέλη και Άλλες Ειδικές Διατάξεις και τις τρεις προτάσεις νόμου με τις οποίες θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους (κάτω των 18 ετών) και ταυτόχρονα θα αυξάνονται οι ποινές προς όσους πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους. Η κ. Μαύρου πρόσθεσε πως τα νομοθετήματα θα τεθούν ενώπιον των μελών της Επιτροπής για τοποθέτηση στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής που θα γίνει τη Δευτέρα στις 10.00 στο Συνεδριακό Κέντρο, και θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στη συνεδρία που θα συγκληθεί μετά τη Δευτέρα. Συνεχίζοντας η κ. Μαύρου είπε ότι τη Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτηση των προτάσεων νόμου που στοχεύουν σε τροποποιήσεις των εκλογικών νόμων. Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση των προτάσεων αυτών στις επόμενες δύο συνεδρίες της Επιτροπής.

Με βάση τον κατάλογο που είχε ενώπιον της η Επιτροπή οι τροποποιήσεις αφορούν στην εκλογή είτε Δημάρχων και μελών δημοτικών συμβούλων, κοινοταρχών και μελών κοινοτικών συμβουλίων, μελών σχολικών εφορειών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των μελών της Βουλής, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και της νομοθεσίας για το αρχείο πληθυσμού σε σχέση με την εγγραφή εκλογέων. Είναι 15 προτάσεις νόμου και ένα σχέδιο απόφασης της Βουλής για αύξηση των Βουλευτών από 80 που είναι σήμερα σε 90 με το 70%, δηλαδή αύξηση από τους 56 Βουλευτές της ε/κ κοινότητας που είναι σήμερα στους 63.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε στη συνέχεια ότι επιχειρείται συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε είτε την 1η Ιουνίου είτε στις 15 Ιουνίου να αρχίσει η συζήτηση των 3 νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κ. Μαύρου σημείωσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεδριάσει εντατικά για τη συζήτηση των νομοσχεδίων αυτών και ίσως να αποφασιστεί και η σύσταση ομάδας εργασίας για να διευκολύνει τη συζήτηση. Παρατηρώντας ακολούθως ότι πρόκειται για τρία περίπλοκα νομοσχέδια, πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να καταστεί δυνατή η ψήφιση τους σε νόμους εντός Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τους κανονισμούς για τα σωματεία και ιδρύματα, η κ. Μαύρου είπε ότι έγιναν πολλές αλλαγές από την Επιτροπή Εσωτερικών, στην πλειοψηφία τους συμφωνημένες μεταξύ των μελών και με την Κυβέρνηση. Διαφωνίες παρουσιάζονται σε ένα -δύο σημεία που αφορούν κυρίως τον ρόλο του αρμοδίου Εφόρου και την παρέμβασή του στη λειτουργία των σωματείων.

Αναφορικά με τις τρεις προτάσεις νόμου, εκ των οποίων δύο κατατέθηκαν από κοινού από τους Βουλευτές Μιχάλη Γιωργάλλα και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και αφορούν τροποποιήσεις του νόμου για την πώληση οινοπνευματωδών ποτών, και την τροποποίηση του νόμου για τα εξώδικα που κατέθεσε ο κ. Θεοπέμπτου, η κ. Μαύρου διευκρίνισε ότι η βασική διαφοροποίηση που επιφέρουν είναι η αύξηση της ηλικίας των ατόμων στα οποία μπορεί να πωλείται αλκοόλ από τα 17ο έτος της ηλικίας που είναι σήμερα στο 18ο. Πρόσθεσε πως προβλέπουν επίσης σημαντική αύξηση εξωδίκων προστίμων για πώληση αλκοόλ σε ανήλικο ύψους 3.000 ευρώ ή και ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες και ανέφερε ότι εκτός από κάποια επιμέρους σημεία τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις όπως και η κυβερνητική πλευρά που σημαίνει ότι οδηγούνται στην Ολομέλεια και υπερψηφίζονται.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email