Η Αρχή Κατά της Διαφθοράς να στελεχωθεί με ποινικούς ανακριτές, λέει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Για να είναι αποτελεσματική η Αρχή Κατά της Διαφθοράς θα πρέπει να στελεχωθεί με ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι θα έχουν εξειδίκευση και πείρα στη διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η Επιτροπή του ΠΔΣ κατά της Διαφθοράς έχει εκφράσει τον προβληματισμό της επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο Περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Νόμος 2021» στο θέμα της ελλιπούς εξουσίας, η οποία δόθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (ΑΑΚΔ) για τη διερεύνηση καταγγελιών για πράξεις διαφθοράς.

Δεδομένου ότι η ΑΑΚΔ είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός για την καταπολέμηση των διαχρονικών φαινομένων διαφθοράς στην Κύπρο, απαιτείται να στερεωθεί εξαρχής σε βάση όπου θα διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της, αναφέρεται.

Ο νόμος θα πρέπει να ενισχύσει την ΑΑΚΔ με όλες τις ανακριτικές εξουσίες που έχει η Αστυνομία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διεξάγει έρευνες, να παίρνει καταθέσεις, να απευθύνεται στο Δικαστήριο για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας εάν χρειάζεται, να ολοκληρώνει το μαρτυρικό υλικό και εάν υπάρχουν κατά την άποψή της ποινικά αδικήματα να ζητεί από τον ΓΕ την καταχώριση υπόθεσης.

Εν ολίγοις, η Αρχή θα πρέπει να έχει ανακριτικές εξουσίες και να παραμένει ανεξάρτητη, χωρίς να συγκρούονται οι εξουσίες της με αυτές του Γενικού Εισαγγελέα.

Με δεδομένο ότι υφίσταται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ δεικτών διαφθοράς και κοινωνικής, οικονομικής ανάπτυξης, απαραίτητες συνιστώσες για την επιτυχία του έργου της Αρχής είναι η λειτουργική και οικονομική ανεξαρτησία, οι καθαροί όροι εντολής και η ανεμπόδιστη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο ΠΔΣ θεωρεί πολύ σημαντικό όπως όλα τα μέρη της προσπάθειας για σύσταση της ΑΑΚΔ συμβάλουν ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις επί του Νομοσχεδίου, προκειμένου η Αρχή να είναι σε θέση να διεκπεραιώνει το έργο που θα της ανατεθεί για την πρόληψη και την καταστολή φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής που ταλανίζουν την Κύπρο. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,