Γυναίκα θα είναι όπως όλα δείχνουν η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που αν συμβεί θα είναι η πρώτη φορά στα νομικά χρονικά της χώρας, που μια γυναίκα καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.
Ο νυν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέλιος Ναθαναήλ αφυπηρετεί εντός του μηνός και ως είθισται ο αντικαταστάτης του είναι ο αρχαιότερος δικαστής. Σύμφωνα με την ιεραρχία, αρχαιότερη είναι η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τον αντικαταστήσει. Σύντομα αφυπηρετεί και έτερος δικαστής από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Μιχαλάκης Χριστοδούλου και εκτιμάται ότι δεν θα διοριστεί άλλος στη θέση του, αφού πρόθεση της πολιτείας είναι οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μειωθούν στους πέντε από τους 13 και παράλληλα να συσταθούν, όταν ψηφιστούν τα νομοσχέδια, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Εφετείο. Στις 6 Νοεμβρίου, οι Ναθαναήλ και Χριστοδούλου επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αποχαιρέτησαν με την ευκαιρία της αφυπηρέτησής τους.
Στο μεταξύ, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αποφάσισε να προωθήσει στην Ολομέλεια της Βουλής τροποποιητικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας από πέντε σε δέκα. Η ανάγκη αυτή προέκυψε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Επιτροπή, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας του Δικαστηρίου, αλλά και της σύντμησης των προθεσμιών για λήψη απόφασης.
Το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας που έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφασίζει σε πρώτο βαθμό επί πάσης προσφυγής αιτητών ασύλου, άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2019 με τρεις δικαστές, οι οποίοι αυξήθηκαν σε πέντε τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, όταν ξεκίνησε το δικαστήριο εκκρεμούσαν ενώπιον του 679 υποθέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν και μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2020 ανήλθαν στις 1.134. Επίσης, στην Υπηρεσία Ασύλου εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 17.500 υποθέσεις και αναμένεται οι πλείστες να καταλήξουν στο δικαστήριο.
Πηγή : Φιλελεύθερος