Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν το σοβαρό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στην Ευρωπαϊκή οικονομία, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις οικονομικές προβλέψεις για το 2020 και 2021. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει πληγεί περισσότερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, ενώ η Ευρωζώνη το 2020 θα σημειώσει βαθιά ύφεση της τάξης του 8,7%, δηλαδή κατά 1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου.
Για την Κύπρο προβλέπεται ύφεση της τάξης του 7,7%, δηλαδή κατά 0,3% αυξημένη σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου. Στην Έκθεση αναγνωρίζεται ότι το Πρόγραμμα Στήριξης της Κυπριακής Κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να στηρίξει τις θέσεις εργασίας, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τις επιχειρήσεις, συγκρατώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις στην εσωτερική ζήτηση, κάτι που ήδη αντανακλάται στην δυνατή ανάκαμψη της κατανάλωσης. Είναι επίσης, λόγω και αυτών των μέτρων που η πρόβλεψη για την ύφεση στην οικονομία είναι καλύτερη από άλλες τουριστικές χώρες παρά το γεγονός ότι, όπως καταδεικνύει και η έκθεση, οι κύριοι κίνδυνοι για την οικονομία προκύπτουν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, με τα έσοδα να κυμαίνονται περίπου στο 25% σε σχέση με πέρσι.
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ορθότητα των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης που έχουν ληφθεί και αφορούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Επιβεβαιώνει επίσης, ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και αβέβαιη, όπως αβέβαιη είναι και η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και οι προσπάθειες εξεύρεσης του εμβολίου, κάτι το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο και με τις οικονομικές επιπτώσεις.
Με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ανεργία αλλά και τις επιχειρήσεις να αναμένεται να διαφανούν περί το τέλος του 2021, καθίσταται αναγκαία η συνέχιση μιας ορθής και συνετούς πολιτικής οικονομικής διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο. Γίνεται δε πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για γρήγορη εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, του οποίου η υλοποίηση πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική προτεραιότητα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, κάτι για το οποίο η Κύπρος θα επιμείνει σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών το επόμενο διάστημα.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών