Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τοποθετείται για την προσωπική χρήση του ιδιωτικού τζετ και τις πολιτογραφήσεις

Με αφορμή τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, το πρωί της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει με γραπτή του δήλωση ότι όσον αφορά τις δαπάνες για τις ναυλώσεις αεροσκαφών για την μετακίνηση του, ουδέποτε προέκυψε θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος κι ότι μέσα από τις διαδικασίες που ακολούθησε η Προεδρία, υπήρξε συνολική εξοικονόμηση 3.5 εκ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, σε συνεννόηση που είχε η Προεδρία με τον Γενικό Ελεγκτή, έχει ήδη ετοιμαστεί «Πλαίσιο Ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων, Ναύλωσης Αεροσκαφών»

Σχετικά με την πολιτογράφηση των έξι επενδυτών, τονίζει ότι η Προεδρία ουδεμία αρμοδιότητα έχει ενώ οι βουλευτές με δημόσιες δηλώσεις τους άφησαν να νοηθεί πως οι εν λόγω πολίτες έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, τη στιγμή που ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του σε κανένα σημείο δεν αφήνει την οποιαδήποτε αιχμή ότι υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση των συγκεκριμένων επενδυτών.

Δείτε ακόμη: Στη δημοσιότητα οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις και τα ταξίδια του Προέδρου

Όσο για το κατά πόσον οι μετακινήσεις του Προέδρου και συγγενικών του προσώπων, συνάδουν με τον Κώδικα Δεοντολογίας που υπογράφηκε από τα μέλη της κυβέρνησης, επισημαίνει τα ακόλουθα:

(α) Ο ιδιοκτήτης του αεροσκάφους απέκτησε την ιδιότητα του Κύπριου πολίτη στις 12/1/15.

(β) Ο Γενικός Ελεγκτής δεν διαπίστωσε την οποιαδήποτε ιδιαίτερη ή ευνοϊκή μεταχείριση κατά την πολιτογράφηση του εν λόγω επενδυτή.

(γ)  Η μεταφορά του Προέδρου και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες, τον Αύγουστο του 2018, πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια και οκτώ μήνες μετά την πολιτογράφηση και, το πιο σημαντικό, κατά την δεύτερη θητεία του Προέδρου.

(δ) Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Προέδρου και ιδιοκτήτη του αεροσκάφους καταδεικνύονται και από τις χαμηλές ως πολύ χαμηλές προσφορές για ναύλωση των αεροσκαφών του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που απέφεραν εξοικονομήσεις στο κράτος ύψους €592.000, αλλά και τη δωρεά προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης απόρων φοιτητών ύψους €500,000 που πραγματοποιήθηκε στις 7/4/16.

(ε)  Η χρήση του αεροσκάφους δεν παρεχωρήθη υπό μορφή δωρεάς αλλά αποτελούσε μια φιλική χειρονομία κάτω από τις συνθήκες που δημόσια έχω δηλώσει.

(στ) Κάτω από τα πιο πάνω δεδομένα δεν έκρινα πως η χρήση του αεροσκάφους, παραβίαζε τις πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας.

Τέλος, δηλώνει πως λόγω του ότι έχει δημιουργηθεί ένας αχρείαστος σάλος, η χρήση του αεροσκάφους, για το εν λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,