Γ. Εισαγγελέας και Επικεφαλής Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης σχολιάζουν την υπόθεση της OLAF με τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Δεν φαίνεται να έχει υποβληθεί προς τη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου οποιοδήποτε αίτημα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για ποινική διερεύνηση υπόθεσης αναφορικά με κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και η Κύπρος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης,  κληθείς να σχολιάσει το θέμα.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Μονάδα, στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή αρμοδιότητα στην υπόθεση αυτή.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η OLAF στις 17 Απριλίου και μεταδόθηκε ως είδηση από το ΚΥΠΕ την επόμενη ημέρα, κοινοπραξία με έδρα τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ισπανία διέπραξε απάτη έναντι του κοινοτικού προϋπολογισμού, ανακατευθύνοντας κονδύλια που προορίζονταν για πυροπροστασία, σε καζίνο και ξενοδοχείο στην Κύπρο. Το έργο, όπως αναφέρεται, χρηματοδοτήθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (REA) και στόχευε στη βελτίωση της ανίχνευσης πυρκαγιών στα δάση, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία να κάνει λόγο για  «εξαπάτηση του REA με περισσότερα από 400.000 ευρώ».

«Με πολλούς επιτόπιους ελέγχους και ψηφιακές εγκληματολογικές έρευνες, επικουρούμενες από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, οι ερευνητές του OLAF διαπίστωσαν ότι η κοινοπραξία δεν είχε ποτέ την επιχειρησιακή ικανότητα εκτέλεσης του έργου», αναφέρει η ανακοίνωση της OLAF και σημειώνει ότι «στην πραγματικότητα, η αρχική αίτηση χρηματοδότησης και οι επακόλουθες εκθέσεις προόδου βασίστηκαν σε ψέματα και δικαιολογούνται από ψευδή έγγραφα». Η ΟLAF σημειώνει ότι «η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με σύσταση στην REA να ανακτήσει 410.000 ευρώ από την κοινοπραξία. Επιπλέον, ζητήθηκε από τις αρμόδιες εθνικές δικαστικές αρχές να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες εναντίον των εμπλεκομένων ατόμων».

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κα. Παπακυριακού ανέφερε ότι η OLAF διενεργεί διοικητικές – και όχι ποινικές – έρευνες για περιπτώσεις απάτης και διαφθοράς που αφορούν πόρους της ΕΕ, σημειώνοντας ότι αν από μια διοικητική έρευνα προκύψει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος εναντίων των συμφερόντων της ΕΕ, τότε η OLAF υποβάλλει  αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική διερεύνηση μιας υπόθεσης.

Ξεκαθάρισε ότι το αίτημα διερεύνησης δεν υποβάλλεται προς τη ΜΟΚΑΣ και ούτε η Μονάδα είναι αρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης , προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που διεξαχθεί ποινική διερεύνηση, η ΜΟΚΑΣ θα συνεργαστεί με την Αστυνομία για τυχόν δέσμευση ή/και τη δήμευση παράνομων εσόδων.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας περιορίστηκε σε αυτό το στάδιο να δηλώσει ότι δεν φαίνεται να έχει υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα προς τη Νομική Υπηρεσία, σημειώνοντας πως είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, είναι το μόνο όργανο της ΕΕ που έχει εντολή να εντοπίζει, να διερευνά και να εξαλείφει απάτες που διαπράττονται εις βάρος πόρων της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,