Φόβος για σιτηρά & αύξηση τιμών – Σύσκεψη στο Υπ. Γεωργίας

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναμένεται να καταστρώσει η Κύπρος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τυχόν επισιτιστική κρίση, συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η εξάρτηση που έχει η χώρα μας σε σιτηρά τόσο για ζωοτροφές, όσο και για αλευροποίηση, οδήγησε τον υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην πρώτη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, και ανάλογα με τις προεκτάσεις που θα έχει ο πόλεμος μεταξύ της πρώτης (Ρωσίας) και της τέταρτης (Ουκρανίας) σε εξαγωγές σιτηρών παγκοσμίως, θα παρακολουθείται η κατάσταση. Στη σύσκεψη θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους.

Αναμένεται μάλιστα, το θέμα να τεθεί από τον υπουργό Γεωργίας και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την επάρκεια της Κύπρου σε σιτηρά.

Η Κύπρος εισάγει ετησίως περίπου 550 χιλ. τόνους ζωοτροφών και 50 χιλ. τόνους σιτάρι για αλευροποίηση. Οι ανάγκες σε ζωοτροφές είναι 650 χιλ., δηλαδή η Κύπρος εισάγει πέραν του 90% των ζωοτροφών για τις ανάγκες των ζώων. Εισάγουμε κυρίως κριθάρι και καλαμπόκι, λιγότερο σιτάρι και σογιάλευρο και ηλιανθόπιττα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Φilenews.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,