Τη διαδικασία με την οποία διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση για σημαντικά νομοσχέδια και κυβερνητικές αποφάσεις έθεσε εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με την επαναφορά της σχετικής πρότασης του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, στην ατζέντα της.
Ο κ. Θεοπέμπτου, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ότι είναι υποχρέωση του κράτους να διεξάγει δημόσια διαβούλευση, όπως προκύπτει από διάφορες νομοθεσίες, ιδίως σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικά θέματα, πράγμα που απορρέει και από τη Συνθήκη του Άαρχους.
Ο Βουλευτής και εισηγητής της πρότασης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μπει τάξη στη διαδικασία αυτή, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι πολλές φορές «βασανιστικός» ο τρόπος με τον οποίο καλούνται οι πολίτες να υποβάλουν την άποψή τους. Ανέφερε, ακόμα, ότι όλες οι υπηρεσίες που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, συμφώνησαν ότι πρέπει να προχωρήσει η πρόταση, για να δοθεί με νόμο το δικαίωμα στον πολίτη να εκφράζει απόψεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, με την πρότασή του διασφαλίζονται τρία σημαντικά δικαιώματα για περιβαλλοντικά θέματα, που είναι η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης απόφασης, το δικαίωμα για περιβαλλοντική πληροφόρηση από οποιοδήποτε γραφείο και το δικαίωμα, τόσο ατόμων, όσο και οργανωμένων ομάδων, για προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι πρόκειται για μία θετική πρόταση, που εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
Εξάλλου, ο Γιώργος Ησαΐα, Σύμβουλος Επιτρόπου Πολίτη, δήλωσε με τη σειρά του ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόταση για ενίσχυση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης. Είπε, δε, ότι έχει ετοιμαστεί η πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης e-consultation, στην οποία μπορεί ο πολίτης να αναρτά δημόσια σχόλια για οποιοδήποτε σχέδιο πολιτικής προωθεί η κυβέρνηση, ενώ στην πλατφόρμα είναι υποχρεωμένα από 4/1/2024 όλα τα Υπουργεία να αναρτούν οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση.
πηγή:ΚΥΠΕ