Ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης

Η Επιτροπή στις 10/1/2022 δημοσίευσε μία ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, μια πρωτοβουλία-ορόσημο, την οποία ανακοίνωσε η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021, με σκοπό τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Αποτελεί συνέχεια πρόσκλησης υποβολής στοιχείων που δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021, στην οποία περιγράφονται οι κύριοι στόχοι της πρωτοβουλίας, οι πιθανές επιλογές και ο αντίκτυπός της.

Η αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε τα εξής: «Τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας. Σήμερα, όμως, εμφανίζονται ρωγμές στον πυλώνα αυτόν, καθώς κυβερνήσεις και ιδιωτικές ομάδες αποπειρώνται να ασκήσουν πίεση στα μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει κοινούς κανόνες και διασφαλίσεις για την προστασία της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτελούν το έργο τους, να ενημερώνουν τους πολίτες και να υποχρεώνουν την εξουσία να λογοδοτεί χωρίς φόβο ή μεροληψία. Επί του παρόντος, πραγματοποιούμε ευρείες διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε στην καλύτερη πρόταση.»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο LAWNET.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,