Επιτροπή Εσωτερικών: Δεκαπέντε προτάσεις νόμου για τροποποιήσεις στις εκλογικές διαδικασίες

Ο περιορισμός του αριθμού των θητειών, η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για όσους κλείνουν τα 18 καθώς και άλλες προτάσεις για αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες στην Κύπρο, τέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ενώπιον της Επιτροπής υπάρχουν 15 Προτάσεις Νόμου και ένα σχέδιο απόφασης που αφορούν όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Στη σημερινή σύσκεψη, ξεκίνησε η συζήτηση για 11 από αυτές τις Προτάσεις Νόμου, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, τον περιορισμό του αριθμού των θητειών, την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όσων συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους  καθώς και τη διευκόλυνση εκλογικών διαδικασιών.

«Θα συνεχιστεί η συζήτηση των προτάσεων αυτών στην επόμενη συνεδρία και αμέσως μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις νόμου που αφορούν περισσότερο τα εκλογικά συστήματα, όπως η οριζόντια ψηφοφορία, το εκλογικό μέτρο, τη δημιουργία του θεσμού των βουλευτών επικρατείας», είπε. Η κ. Μαύρου πρόσθεσε πως η Επιτροπή εργάζεται πολύ εντατικά καθώς ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του Ιούνη να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προτάσεων αυτών ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ερωτηθείσα αν έχουν να κάνουν και με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμισης της ΤΑ, η κ. Μαύρου είπε πως κάποιες προτάσεις αφορούν και τις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές, όπως για παράδειγμα η πρόταση για τον περιορισμό των θητειών. Άλλες προτάσεις Νόμου, εξήγησε, μπορεί να μην αφορούν άμεσα την ΤΑ όμως από τη στιγμή που τροποποιείται η εκλογική διαδικασία, θα έχουν αντίκτυπο πάνω στις Δημοτικές εκλογές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,