Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου προς ΓΓ ΟΗΕ – Τουρκικές Παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννη, έστειλε επιστολή, στις 30 Απριλίου, προς το Γενικό Γραμματέα κ. António Guterres, που καταγγέλλει τις νέες παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιοχές στις οποίες η Κύπρος έχει εγγενώς αποκλειστικά κυρίαρχα δικαιώματα.

Η επιστολή κυκλοφόρησε, χθες (6.5.20) το βράδυ, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού, με αριθμό Α/74/832-S/2020/350.

Στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, στην οποία επισυνάπτει δύο χάρτες, αναφέρει ότι η νέα γεώτρηση από την Τουρκία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει λίγες μόνο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης παρόμοιας επιχείρησης από την Τουρκική εξέδρα γεώτρησης Yavuz, και θα είναι η έκτη σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τονίζει, ότι το μέρος που θα γίνει η γεώτρηση είναι βαθιά στην καρδιά μιας περιοχής που ανακηρύχθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και της οποίας τα εξωτερικά όρια καθορίστηκαν στη συνέχεια σε συμφωνία με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, το μόνο γειτονικό κράτος με το οποίο η Κύπρος έχει έναντι ακτές στην περιοχή αυτή. Σημειώνει επίσης, ότι οι παράνομες επιχειρήσεις της Τουρκίας σε διάφορα μέρη των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου, πραγματοποιούνται χωρίς διακοπή από τις 4 Μαΐου 2019.

Επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε έννομο συμφέρον στις θαλάσσιες περιοχές όπου προβάλλει αξιώσεις, είτε για την ίδια είτε για λογαριασμό άλλων. Η επίκληση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων για τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα βολικό μέσο για την επίτευξη των στόχων της με διαφορετικά μέσα. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα μόνο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία και έχει κυριαρχία σε ολόκληρη τη νήσο και όλα τα δικαιώματα που είναι σύμφυτα  με την κυριαρχία του.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει στην επιστολή του, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κύπρου βάσει του διεθνούς δικαίου, τόσο του εθιμικού διεθνούς δικαίου όσο και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον, συνεχίζει, η χρήση από ένα κράτος μέλος της δύναμης του, προκειμένου να σφετεριστεί την κυριαρχία ενός άλλου κράτους μέλους και να αποτρέψει την άσκηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, αποτελεί άμεση παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει επίσης, ότι η Τουρκία γνωρίζοντας την έλλειψη νομικής βάσης για τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα προκειμένου να επιβάλει πραγματικότητες που να ενσαρκώνουν τις πιο ακραίες απαιτήσεις της. Παραβλέποντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ να μειώσουν τις συγκρούσεις μέσω παγκόσμιας κατάπαυσης του πυρός εν μέσω σοβαρής παγκόσμιας κρίσης υγείας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για άλλη μια φορά, σύμφωνα με τους άξονες της μακροχρόνιας πολιτικής της: επεκτατισμό, περιφερειακή ηγεμονία, άρνηση και σφετερισμό των δικαιωμάτων άλλων χωρών στην περιοχή και νομικό και γεωγραφικό ρεβιζιονισμό.

Ο κ. Μαυρογιάννης, υπενθυμίζει την συνεχιζόμενη στρατικοποίηση από μέρους της Τουρκίας του θαλάσσιου χώρου γύρω από την Κύπρο και τη διεξαγωγή παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου. Εκτός από τα Τουρκικά πολεμικά  πλοία και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που συνοδεύουν τα Τουρκικά τρυπάνια, οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Αυτό, είναι πέρα από τις συνεχείς παραβιάσεις του κυρίαρχου εναέριου χώρου και του FIR από την Τουρκία, τις αυξημένες παραβιάσεις των Τουρκικών δυνάμεων του στρατιωτικού status quo επί του εδάφους, και, φυσικά, τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου από την Τουρκική εισβολή του 1974.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισημαίνει ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί και να υπερασπίζεται όλα της τα δικαιώματα με κάθε μέσο που διαθέτει, και καλεί όλα τα κράτη μέλη και όλα τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών που φέρουν την ευθύνη για τον σεβασμό του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, να εκπληρώσουν την ευθύνη τους. Η πλήρης παραβίαση από ένα κράτος μέλος, των καθιερωμένων κανόνων που πρέπει να διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, απειλεί την ίδια την πολυμέρεια και οδηγεί στην επικράτηση μιας τάξης που στηρίζεται στην ισχύ και όχι μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες διεθνούς δικαίου.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,