Η επικράτηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών για ένα καλύτερο μέλλον ήταν τα κύρια σημεία τα κύρια μηνύματα των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, οι οποίοι έλαβαν χώρα την Κυριακή, 8 Μαΐου, στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία.
Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε πως η Κύπρος ως κράτος-μέλος της ΕΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλές κρίσεις προς όφελος των πολιτών της.
«Επωφεληθήκαμε σημαντικά ως κράτος και ως κοινωνίες από τα οφέλη της περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης, η οποία είναι ένα πραγματικό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η συμβολή αυτών των ευρωπαϊκών πόρων για τη Λευκωσία αποτυπώνεται κατεξοχήν εδώ με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, αλλά και του κέντρου της πρωτεύουσας γενικότερα», συμπλήρωσε.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπάρχει η ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη και αλληλέγγυα στην Ουκρανία. Σε τέτοιες στιγμές έχουμε χρέος απέναντι στην κοινή ιστορία μας, να θυμόμαστε ότι είμαστε ταυτόχρονα Ευρωπαίοι και πατριώτες γιατί αυτό είναι η Ευρώπη, ενωμένη στην πολυμορφία της», προσέθεσε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως σήμερα οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται την ενωμένη Ευρώπη περισσότερο από ποτέ, καθώς η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις και απειλές.
«Εμείς οι Κύπριοι αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία μας. Είναι καθήκον μας να δουλέψουμε μαζί με τους εταίρους μας για να διασφαλίζουμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη και τον κόσμο», προσέθεσε σχετικά.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας υποχρεώνει να παραμείνουμε ενωμένοι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, χρειαζόμαστε μια νέα αντίληψη για το ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό πρόκειται να κάνουμε. Ο Πρέσβης της Ουκρανίας είναι παρών σήμερα, τον χειροκροτήσαμε όχι μόνο ως χειρονομία αλληλεγγύης, αλλά και για τον ηρωισμό του ουκρανικού λαού. Αυτός ο λαός δέχεται μια βάρβαρη επίθεση και όμως είναι ανθεκτικός, αντιστέκεται και τον θαυμάζουμε», συμπλήρωσε ο κ. Κασουλίδης με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής δήλωσε πως η οικοδόμηση κοινών υπερεθνικών θεσμών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυώνται τη συνέχιση των πολλών ωφελημάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες και στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται με μία φωνή στο πλευρό της Ουκρανίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον ουκρανικό λαό για προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας. Η φετινή Ημέρα της Ευρώπης επομένως αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ως μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην ειρήνη, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και να προασπιστούμε οικουμενικές αξίες, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες» είπε.
Η Πρέσβειρα της Γαλλίας Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, εκ μέρους της χώρας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας μας δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται να προστατεύσει πλήρως τις αξίες της και ότι η Ένωση απέδειξε τη δύναμή της απέναντι σε αυτή την πρόκληση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. «Καταφέραμε να αντιδράσουμε άμεσα και ομόφωνα σε αυτόν τον πόλεμο, θέτοντας σε εφαρμογή ένα πρωτοφανές καθεστώς κυρώσεων για να πιέσουμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Παρόλο που αυτός ο πόλεμος επηρεάζει τις οικονομίες μας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι αν θέλουμε η Ευρώπη να βγει ισχυρότερη», επεσήμανε.
«Πρέπει να κινηθούμε προς μια πιο πράσινη, πιο ανεξάρτητη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη. Πρέπει επίσης να κινηθούμε προς μια πιο ανθρωπιστική και πιο δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη που πραγματικά ακούει τους πολίτες της. Αύριο, την Ημέρα της Ευρώπης, θα μάθουμε τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και ελπίζω ότι αυτή η πρωτοφανής δημοκρατική άσκηση θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ένωση για τις επόμενες δεκαετίες», υπογράμμισε η Γαλλίδα διπλωμάτης.
Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα τόνισε πως η εστίαση πλέον θα πρέπει να γίνει στην Ευρώπη του μέλλοντος, «μια Ευρώπη που προστατεύει, που ενθαρρύνει, αντικατοπτρίζει τα θέλω και τα μπορώ των πολιτών μας, ειδικά των νέων στους οποίους είναι αφιερωμένη η φετινή χρονιά. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 έχει ως στόχο τη συμμετοχή των νέων σε κομβικές διαδικασίες διαβούλευσης και επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των θετικών προοπτικών για τους νέους της Ευρώπης».
«Έχει φτάσει η στιγμή να κάνουμε την ΕΕ μια κοινωνική ένωση με ισχυρά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, με ισότητα ανδρών και γυναικών, με ποιοτική και ασφαλή εργασία, παίρνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ανισότητα των εισοδημάτων και τις τεράστιες διαφορές στις συνθήκες διαβίωσης και στην κοινωνική ασφάλιση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας είπε πως η δημοκρατία και η ειρήνη δεν είναι καταστάσεις δεδομένες και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση, προσθέτοντας πως «αυτό που κρατά την Ευρώπη ενωμένη και την καθιστά ισχυρή είναι η δημοκρατική της ζωτικότητα, το ότι βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές και ότι έχει στον πυρήνα της το κράτος δικαίου».
Ο κ. Σεντώνας χαιρέτισε επίσης την αναγνώριση του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και ως ο υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση των σχετικών δράσεων στην Κύπρο απηύθυνε γενική πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια, καλώντας τους νέους και τις νέες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια καλύτερη Ευρώπη.
Τέλος, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης δήλωσε στην ομιλία του πως η ευρωπαϊκή οικογένεια καλείται να κάνει τις υπερβάσεις που χρειάζεται για να διασφαλίσει την ειρήνη, καλείται να μεταφράσει τις πολιτικές εξελίξεις για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των κρατών-μελών της και να προστατεύσει τους πολίτες στο σύνολό τους.
«Η ΕΕ προσφέρει πολλά στον Ευρωπαίο πολίτη. Ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως ακαδημαϊκός, βιώνω τη συνεισφορά της Ευρώπης στους τομείς της ανάπτυξης, της έρευνας και της προώθησης των διευρυμένων συνεργειών. Η Ευρώπη είναι πολλά πράγματα, αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας στη δικιά μας χώρα προσεκτικά πόσα έργα υποδομής έλαβαν χρηματοδότηση από την ΕΕ», προσέθεσε.
«Είναι γνωστό ότι τα κράτη δεν έχουν θέσεις αρχών, αλλά θέσεις συμφερόντων. Εκείνοι που έχουν όμως θέσεις αρχών είναι οι πολίτες, οι οποίοι θεωρούν τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης ως θεμελιώδεις. Πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει να στηρίζεται και το οικοδόμημα της ΕΕ», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.
Πηγή: ΚΥΠΕ