Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος προέδρευσε σήμερα συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Έμιλυς Γιολίτη.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας ήταν η επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021 – 2030. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η πρόταση η οποία θα υποβληθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη μέτρων για περαιτέρω βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το περιθώριο ανοχής στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, η πολιτική στάθμευσης και μηδενική ανοχή της παράνομης στάθμευσης, και η ενημερωτική εκστρατεία για την αύξηση των ποινών.
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι η συνεδρία ήταν αρκετά παραγωγική καθότι λήφθηκαν διάφορες αποφάσεις οι οποίες κρίνονται πολύ σημαντικές για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας. Συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι «το νέο στρατηγικό σχέδιο βασίζεται στην προσέγγιση του «Ασφαλούς Συστήματος» που αποτελεί τη φιλοσοφία της νέα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεκαετία 2021 – 2030, αλλά και την προσέγγιση που υιοθετείται διεθνώς. Το εν λόγω «Σύστημα», αφορά στο σύστημα οδικής κυκλοφορίας που αποτελείται από τις οδικές υποδομές, τα οχήματα και τους χρήστες των δρόμων. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων στους ακόλουθους πέντε βασικούς πυλώνες:
- Αποτελεσματική διαχείριση οδικής ασφάλειας
- Ασφαλείς δρόμοι και κινητικότητα
- Ασφαλή οχήματα
- Ασφαλείς οδικοί χρήστες
- Αποτελεσματική ανταπόκριση μετά την οδική σύγκρουση
Το νέο στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει 28 επιμέρους πολιτικές και 158 στοχευμένες δράσεις, που εντάσσονται στους πιο πάνω πέντε πυλώνες του «Ασφαλούς Συστήματος» και συγκεκριμένα στους ακόλουθους οκτώ τομείς:
- Νομοθεσία και αστυνόμευση (επιβολή του νόμου)
- Εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία
- Ασφαλέστερες οδικές υποδομές
- Ασφαλέστερα οχήματα
- Ανταπόκριση μετά την οδική σύγκρουση
- Έρευνα για την Οδική Ασφάλεια
- Οργανωτική δομή για τη διαχείριση ασφάλειας του συστήματος οδικής κυκλοφορίας»
Ο κ. Καρούσος επισήμανε ότι «ο στόχος είναι όπως μέχρι το 2030 πετύχουμε μία μείωση τουλάχιστον 50% στους θανάτους από τις οδικές συγκρούσεις, καθώς επίσης μία μείωση 50% στους σοβαρούς τραυματισμούς».
Αναφερόμενος στο σύστημα φωτοεπισήμανσης ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προσφοράς». Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε άμεσα το επίπεδο της οδικής ασφάλειας καθότι, πέραν από την προσπάθεια που καταβάλλεται για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, κάθε θάνατος από τις οδικές συγκρούσεις έχει ένα κόστος στην οικονομία της χώρας που ανέρχεται περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περσινή χρονιά υπήρξαν 52 θάνατοι από οδικές συγκρούσεις, το κόστος στην οικονομία της χώρας ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρονικό ορίζοντα εγκατάστασης του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ο κ. Καρούσος είπε ότι «η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές».
Από πλευράς της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ανέφερε τα ακόλουθα: «το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια περιλαμβάνει αριθμό δράσεων που στοχεύουν στη μείωση των οδικών συγκρούσεων και εμπλέκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Στο Στρατηγικό Σχέδιο έχουν ενσωματωθεί και οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων από την Αυστραλία για τα θέματα Οδικής Ασφάλειας. Η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης αναμένεται να επιφέρει μεγάλη βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια αφού καλύπτει όλους τους πυλώνες της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ασφαλούς Συστήματος. Για την επιτυχημένη εφαρμογή του, απαραίτητος είναι ο συντονισμός των αρμόδιων Υπηρεσιών. Η Αστυνομία εμπλέκεται στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού δράσεων και θα απαιτηθεί σωστός προγραμματισμός και καθορισμός προτεραιοτήτων για την υλοποίησή τους». Αναφερόμενη στις δράσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, η κα Γιολίτη ανέφερε: «ενδεικτικά μερικές από τις δράσεις που θα γίνουν είναι ο διπλασιασμός των ελέγχων νάρκοτεστ και η καλύτερη αστυνόμευση από τους τροχονόμους των Δήμων. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απέστειλε σχετική επιστολή στην Ένωση Δήμων ενθαρρύνοντας τους Δήμους όπως υποβάλουν αίτημα προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας έτσι ώστε να παραχωρήσει επιπρόσθετες εξουσίες και αρμοδιότητες στους δημοτικούς τροχονόμους για να ρυθμίζουν εξωδίκως κάποιες τροχαίες παραβάσεις. Επιπρόσθετα, αναμένεται να αρχίσει και η προγραμματισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού που αφορά στην αλλαγή στις ποινές η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2020».
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών